Potvrzeno. Švýcarský historik Portmann kandiduje na ředitele ÚSTR

11.01.2014 18:26

Poté, co byl z čela Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) odvolán Daniel Herman, úřad dočasně vedla Pavla Foglová. O místo nového ředitele nyní usiluje pět lidí. Mezi nimi je i švýcarský historik Adrian Portmann von Arburg, který potvrdil svoji kandidaturu.

Potvrzeno. Švýcarský historik Portmann kandiduje na ředitele ÚSTR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cedule ÚSTR

Předseda vědecké rady ÚSTR, švýcarský historik Adrian Portmann von Arburg (narozen 1974), potvrdil kandidaturu na funkci ředitele ústavu. Rezignoval proto také k 10. lednu na svůj dosavadní post. Sdělil to v sobotu v tiskovém prohlášení. O místo ředitele usiluje celkem pět lidí, prozatímní šéfka Pavla Foglová mezi nimi není.

"Jediným důvodem pro odstoupení z funkce je má současně vyhlášená kandidatura na funkci ředitele ÚSTR," zdůraznil historik dlouhodobě působící v ČR, který se věnuje dějinám migrací, především vysídlení Němců z českého pohraničí.

"Pokládám za korektní, abych proto zároveň ohlásil svou demisi, protože považuji za zásadně nevhodné vykonávat čelnou funkci v jednom z orgánů ústavu a současně kandidovat na post ředitele,“ dodal Portmann. V čele vědecké rady působil od 12. června loňského roku.

Nového ředitele bude vybírat desetičlenná komise ve dvou kolech. Výsledek výběrového řízení má hlavní rada oznámit do 30. dubna, podle neoficiálních informací má zájem na tom, aby to bylo co nejdříve. Kdo všechno se do soutěže přihlásil, zatím známo není. První kolo soutěže má být vyhodnoceno do 14. února.

Ve výběrové komisi sedí historici, lidé z archivnictví i manažerské sféry. Ohodnotí body jednotlivé koncepce, na nichž nebudou jména kandidátů. Před konáním druhého kola s ústním pohovorem budou zveřejněny koncepce všech uchazečů i složení výběrové komise. Ta pak na základě bodového hodnocení hlavní radě ÚSTR doporučí pořadí kandidátů.

Rada pak ředitele jmenuje. V současnosti rada vnímá jako problematický fakt, že není v kompletní sestavě; měla by mít totiž sedm členů, má jen pět. I když je usnášeníschopná, tak je to prý příliš těsně, takže na minulém zasedání zformulovala výzvu po Poslaneckou sněmovnu, aby co nejdřív vybrala jména dalších lidí, které by Senát pak mohl schválit.

Činnost ústavu, který má nestranně zkoumat dobu nesvobody, tedy komunismu a nacismu, provázejí od jeho vzniku pře politiků. Minulý rok nejvíc rozvířilo hladinu odvolání ředitele Daniela Hermana, jehož Rada ÚSTR následně bez soutěže nahradila na přechodnou dobu Foglovou. Rada uvedla, že nebyla spokojena s prací Hermana. Ten ale tvrdil, že jeho odvolání bylo politicky motivované. Toto tvrzení naopak zase rada odmítala. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…