Pověste si už konečně ve Vatikánu na oltář Lenina! Kláře Samkové po udání na „hnědnutí“ církve pod Dukou došla trpělivost

12.02.2018 20:49

Skupina českých katolíků vyzvala dopisem papeže Františka, aby neprodlužoval mandát současnému pražskému arcibiskupovi kardinálu Dominiku Dukovi a jmenoval někoho nového. Kardinál Duka letos oslaví 75. narozeniny, a dosáhne tak věku, kdy musejí podat demisi všichni katoličtí biskupové. Tato iniciativa, žalující na pražského primase, ovšem jiné rozčílila. Například advokátku Kláru Samkovou.

Pověste si už konečně ve Vatikánu na oltář Lenina! Kláře Samkové po udání na „hnědnutí“ církve pod Dukou došla trpělivost
Foto: archiv
Popisek: Klára Samková

V dopise kritizují zejména údajné „hnědnutí“ katolické církve pod vedením kardinála Dominika Duky. Signatáři chtějí obsah dopisu zveřejnit až ve středu, která je popeleční, a má to být symbolický vzkaz kardinálovi. Od deseti hodin chtějí tito lidé „pořádat happening“ přímo kardinálu Dukovi pod okny na Hradčanském náměstí. Přesto na webu Novinky.cz dostali prostor už dopředu.

„Dopis v tuto chvíli, aniž byl veřejný, podepsalo 100 laiků a byl poštou odeslán do Vatikánu. Máme také podporu některých kněží,“ uvedl Jan Bierhanzl, jeden z iniciátorů podpisové akce. Ten uvedl, že není důležité, kdo po Dukovi arcibiskupskou funkci převezme, že hlavní je, aby to nebyl on.

Některé věřící tato nátlaková akce pobouřila. Například i známou advokátku Kláru Samkovou, která se vyjádřila na Facebooku.

„Mandát... Bože Kriste milosrdný, arcibiskup má ‚mandát‘... Eslipa má taky tu imunitu...,“ reaguje na Facebooku Klára Samková, česká advokátka, a dodává, že asi není důležité, kdo bude „po něm“, hlavně aby to nebyl on. „Takže kdokoliv kromě Zemana a nyní kdokoliv kromě Duky,“ pokračuje dále Samková. Podle jejích slov se tady rozmáhají trnavské móresy. „Jo a ještě, náš arcibiskup hnědne? Tak jestli jo, tak žádám zdvořile, ať adekvátně k tomu se sv. Petrovi na hlavní oltář pověsí Leninův portrét. Protože pak to ‚hnědnutí‘ bude adekvátní k ‚rudnutí‘, které se děje ve Vatikánu,“ píše Samková.

Jak dodávají Novinky.cz, kardinál Dominik Duka občas sklízí kritiku zejména od mladších věřících za některé své názory. Často bývá označován také za výrazný příklon k některým politickým činitelům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …