Pozor: Babišův žalobce Šaroch odchycen, co řekl médiím? A vystoupila naštvaná Benešová

04.09.2019 12:05

Redaktor Ondřej Kundra z Respektu popsal chování státního zástupce Jaroslava Šarocha, který pravděpodobně navrhne zastavení kauzy firmy Čapí hnízdo a tím i definitivní očištění premiéra Andreje Babiše (ANO) v této věci. Naštvaná ministryně spravedlnosti Marie Benešová mezitím řekla, že nerozumí postupu pražského městského státního zastupitelství v kauze Čapí hnízdo...

Pozor: Babišův žalobce Šaroch odchycen, co řekl médiím? A vystoupila naštvaná Benešová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marie Benešová, ministryně spravedlnosti

Nový týden odstartoval v České republice zprávou, která rozvířila vody justice a politiky. Deník N přišel s informací, že státní zástupce Jaroslav Šaroch, který vykonává dozor nad kauzou firmy Čapí hnízdo, je připraven celou kauzu zastavit a u všech obviněných prohlásit, že se ničeho nedopustili.  

Anketa

Jste pro zachování sochy maršála Ivana S. Koněva na původním místě v Praze 6?

95%
5%
hlasovalo: 36044 lidí

Ale jak plynuly hodiny, ukazovalo se, že Babiš zatím nemá vyhráno, protože zatím zůstává obviněnou osobou. Šarochovo možné rozhodnutí a jeho zdůvodnění, které zatím veřejnost neměla možnost vidět, budou přezkoumávat jeho nadřízení. Může to trvat celé týdny, protože spis ke kauze údajného dotačního podvodu má dvacet tisíc stran. Šaroch se případem zabýval čtyři roky.

Jenže, když se od něj novináři chtěli dozvědět nějaké podrobnosti o tom, proč se údajně rozhodl zastavit celý případ, se zlou se potázali.

„Žalobce Čapího hnízda Jaroslav Šaroch zatím nechce svůj postup v ostře sledovaném případu objasňovat. Včera @RESPEKT_CZ položil telefon s tím, že má neuvěřitelně práce, dnes před otázkami novinářů při příchodu do práce utekl do budovy Městského státního zastupitelství,“ napsal Kundra na sociální síti Facebook.

 

„Já si samozřejmě vyčkám na to konečné rozhodnutí. Nechci tu nijak předem kritizovat, nikdo jsme ho nečetli, ale co mě určitě vyvedlo z míry, že se očekávalo konečné rozhodnutí přes ten víkend, aspoň takto to bylo ohlášeno, ale v podstatě jsme se toho konečného rozhodnutí nedočkali, takže jedná se o jakýsi polotvar, který bude schvalovat teprve pan městský státní zástupce, já jsem se nad tím pozastavila, protože si nepamatuji, že bychom takto pracovali v dobách, kdy jsem byla nejvyšší státní zástupkyní, protože když už s tím jdeme do tisku, tak to musí být postaveno na jisto. Prostě, je to zastaveno, nebo to není zastaveno. Pak se nechodí do tisku, pak se na tom dále pracuje. To je ta výhrada, kterou jsem měla. Říká se, že dozorový státní zástupce je pánem přípravného řízení, ale takto to vypadá, že není tím pánem. Já se nechám poučit až pojedu na poradu, v říjnu máme s nejvyšším státním zástupcem poradu, tu máme každý rok. Já se nechám poučit, jak došlo k takovýmto změnám, přijde mi to zkomplikované a zformalizované,“ řekla ministryně spravedlnosti Marie Benešová na ČT24.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…