Právník Hasenkopf se zastal Drahoše. Po politikovi nelze bezstarostně flusat

29.07.2020 18:20

„Mám k senátoru Drahošovi tisíc a jednu výhradu, ale...,“někdejší hradní právník Pavel Hasenkopf se důrazně zastal senátora Jiřího Drahoše.

Právník Hasenkopf se zastal Drahoše. Po politikovi nelze bezstarostně flusat
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Hasenkopf

Senátor Jiří Drahoš se rozhodl zasáhnout proti lživým zprávám, které se o něm šířily na internetu. Podal kvůli nim trestní oznámení, ale státní zastupitelství je odložilo. Drahoš se s tím odmítl smířit a dohnal celou věc až k Ústavnímu soudu ČT. Jenže tam pohořel. Soud konstatoval, že politik jako veřejně známá osobnost musí vydržet větší veřejný tlak.

Drahoš se kvůli tomu pořádně rozzlobil.

Pokud v této zemi chcete šířit lži a dezinformace, je to podle úřadů vlastně v pořádku a my se s tím máme zkrátka smířit.  Já si na to ale určitě zvykat nehodlám!“ napsal pln rozhořčení.

Někdejší hradní právník Pavel Hasenkopf se postavil na Drahošovu stranu.

„Mám k senátoru Drahošovi tisíc a jednu výhradu, ale tady se určitě nepřidám k radostnému plesání nad tím, že prohrál, ale naopak se ho zastanu (a s ním všech, kterým se může přihodit totéž). Státní zástupci v podstatě tvrdí, že když jste jednou politik, máte si zvykat, že jste v centru pozornosti a nemáte nárok na ochranu před pomluvami. Tohle není pravda,“ napsal rozzlobený právník.

Zdůraznil, že je třeba rozlišovat mezi názorem, urážkou a pomluvou. Jiným názorům politik musí umět čelit. I s urážkami by se měl umět vyrovnat, ale s pomluvami je to prý situace úplně jiná.

„Trestní zákoník ani v náznaku nerozlišuje, zda pomluvou postižená osoba je či není politik (btw, nikde není definováno, kdo je to ten ‚politik‘, to je mediální pojem, nikoli právní). Státní zástupci a orgány činné v trestním řízení vůbec (OČTŘ) tuto kauzu klasicky odflákli, jak jsou v podobných případech zvyklí. Ostatně, nevím o tom, že by v posledních asi třiceti letech byl někdy někdo reálně trestně stíhán pro pomluvu a docela by mne zajímala příslušná statistika ... myslím, že by byla plná nul,“ zdůraznil Hasenkopf s tím, že vědomě šířit lži o jiných lidech je nepřijatelné.

Politici by to podle Hasenkopfa měli říct jasně a nahlas, aby se orgány činné v trestním řízení začaly chovat aktivněji. Anebo trestný čin pomluvy ze zákona úplně vypustit, protože tomuto zločinu orgány činné v trestním řízení stejně nevěnují pozornost, jakou by si zasloužil.

Hasenkopf se zastal Jiřího Drahoše

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…