Právník modeluje absurdní situace: Neočkovaný civilista a neočkovaný policista...

04.01.2022 18:10

Expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál v pořadu Benešovský Impuls uvedl, že všechny plošné nástroje a donucovací prostředky k očkování jsou nesprávné. Podle něj je zásadní dobrovolnost. Vyjádřil se také k podané žalobě proti opatřením zavedeným předchozí vládou.

Právník modeluje absurdní situace: Neočkovaný civilista a neočkovaný policista...
Foto: Reprofoto: Prostor X
Popisek: Ondřej Dostál

Vyjádřil se dále k nelogičnosti modelové situace, kdy do restaurace nemůže vstoupit neočkovaný, ale zároveň ho může přijít zkontrolovat neočkovaný policista. „Je to absurdní situace z toho důvodu, že bránit neočkovaným v přístupu do restaurace, zvlášť těm, kteří onemocnění prodělali a jsou statisticky bezpečnější než ti, co mají dvě dávky očkování, tak to je špatně,“ podotkl právník, který současně podepsal petici proti očkování profesních skupin Iniciativy 21. Podle něj tak není účelné nutit do očkování policisty, kteří v mladém věku nemusejí skončit na JIP.

Samotná diskriminace hostů je nezákonná, pokračoval. Podle něj, pokud by očkování zamezilo šíření nemoci a vymýtilo by choroby, proti kterým se doposud očkovalo, tak v takovém případě by dávalo smysl to nařídit profesním skupinám. „Není dáno žádnými vědeckými poznatky, že by očkování bránilo šíření covidu. Aby bylo možné uvést očkování jako povinné, musí být splněna zákonná podmínka, že brání šíření nemoci. To se děje třeba u nemocí, proti kterým jsme byli vakcinovaní v dětství,“ argumentoval proti povinnému očkování Dostál.

Dodal také, že právě z tohoto důvodu před šesti týdny podal spolu s lidmi stejného názoru žalobu proti opatřením, která zavedla předchozí vláda. Nařízení se týkají upřednostnění očkovaných a lidí s proděláním nemoci před testovanými. „Logickou konsekvencí podání žaloby na zrušení povinného očkování je i zrušení neformálního tlaku na to, aby se lidé tzv. dobrovolně-povinně očkovali. Vyžadování vakcíny ke vstupu do restaurací a služeb je špatně,“ myslí si právník.

Dostál má také výhrady k plošnému testování na školách. Samotná čísla o počtu nakažených jsou závislá na počtu provedených testů. V tento moment testování nepovede k tomu, že by se daly vytrasovat všechny kontakty a izolovat, protože takových je příliš mnoho. V tento moment by se tedy spíše zaměřil na testování a očkování rizikových skupin. „Jsem obrovským příznivcem dobrovolnosti jak očkování, tak testování. Všechny plošné a donucovací nástroje považuji za nesprávné,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…