Pražské radnice zvyšují kapacity škol, nové třídy otevřou v září

04.07.2019 23:22

Pražské městské části zvyšují kapacitu základních škol. Většina jich nové třídy otevře v září, vyplynulo z ankety ČTK mezi radnicemi. Školy často využívají k rozšíření půdní prostory, někde staví nové pavilony. Zvýšená potřeba volných míst ve školách souvisí se vzrůstající bytovou výstavbou v jednotlivých městských částech, zvyšujícím se počtem cizinců žijících v hlavním městě i potřebou umístění žáků se specifickými vzdělávacími potřebami.

Pražské radnice zvyšují kapacity škol, nové třídy otevřou v září
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná učebna

Praha 18 bude mít od nového školního roku čtyři nové třídy, uvedla vedoucí odboru školství, kultury a tělovýchovy Marcela Horešovská. Dvě třídy vzniknou v ZŠ a MŠ generála Františka Fajtla DFC. Další dvě třídy budou k dispozici v ZŠ Fryčovická. Tam budou sloužit jako přípravné třídy pro děti, které z důvodu odkladu povinné školní docházky zůstávají v MŠ, řekla dále Horešovská.

Rovněž dvě nové třídy se podle vedoucího odboru školství Prahy 8 Petra Svobody otevřou od září v ZŠ Pernerova. Celkem tam však vznikne 11 nových tříd pro 264 dětí prvního stupně a čtyři oddělení družiny pro 120 dětí. K přestavbě objektu Praha 8 přistoupila, aby zajistila vzdělání sociálně znevýhodněným dětem i žákům se specifickými vzdělávacími potřebami. Podle Svobody bude otevřeno přibližně šest nových tříd také v ZŠ Glowackého.

Městská část Praha 16 už k 30. červnu rozšířila ZŠ Radotín o čtyři třídy, sdělila ČTK za úsek školství Iveta Krejčí.

Stavět bude i Praha 7. „V létě začne rozsáhlá rekonstrukce v ZŠ T. G. Masaryka na Ortenově náměstí. Proběhne zde vestavba nových učeben do prostoru půdy. Nové třídy by měly být k dispozici pro školní rok 2020/2021,“ uvedla radní Prahy 7 Hana Šišková. Projekt přestavby je rozdělen na dvě části a celkem by tam mělo přibýt šest tříd.

ZŠ Waldorfská v Praze 5 počítá s kolaudací nového školního pavilonu na přelomu roku 2019 a 2020. Kapacitu navýší zhruba o 120 míst, uvedl ředitel školy Pavel Seleši. Vznikne tam zázemí pro druhý stupeň.

Naopak Praha 4 ani Praha 10 s dalšími třídami pro nový školní rok nepočítá, řekli ČTK mluvčí obou radnic.

Podle údajů Ministerstva školství v roce 2018/2019 navštěvovalo základní školy v hlavním městě téměř 106 000 žáků, z toho zhruba 68 000 první stupeň a téměř 38 000 druhý stupeň.

reklama

autor: čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…