Pražský pirátský primátor má další ostudu. Kolaps v metru, a on z festivalu poučoval o sekání trávy

04.07.2019 7:22

Pirátský primátor Prahy Zdeněk Hřib má další problém. Přestože pražská doprava kolabuje a Praha je samá uzavírka, on řeší trávník. Navíc podle všeho způsobem, který by se nejspíš dal označit za manipulativní. Píše o tom server Expres.cz. Není to navíc poprvé, co Hřib v posledních dnech zaujal svými exhibicemi na internetu.

Pražský pirátský primátor má další ostudu. Kolaps v metru, a on z festivalu poučoval o sekání trávy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr České pirátské strany a nový primátor Prahy Zdeněk Hřib

V  pondělí v Praze zkolabovalo i metro kvůli výluce na lince C. Tedy konkrétně výstup z metra ve stanici Pražského povstání. Tisíce lidí byli namačkáni ve stísněných prostorách stanice, docházelo přitom ke kolapsům. Doprava v první prázdninový den selhávala i na jiných místech metropole.

Všechny zajímalo, co na to primátor, který rád komunikuje přes sociální sítě. A Zdeněk Hřib se na instagramu skutečně ozval. S příspěvkem tohoto znění: „Na první pohled je patrné, že v období velkého sucha je sečení pro rostliny a půdu poškozující až likvidační. Během dlouhodobého sucha je proto lepší plošné sečení vůbec neprovádět,“ ohromil Hřib na svém instagramovém profilu.

 

 

Později se na facebooku vyjádřil i ke kolapsu v dopravě. Jeho zemědělské okénko ale zaujalo mnohem více.

Především se občané podivovali, kde vzal primátor „dnešní fotky z Prahy“. Sám primátor se totiž chlubil tím, že se právě nachází v Karlových Varech na mezinárodním filmovém festivalu. Tam byl během pondělka několikrát zachycen i médii, včetně „módní policie“, která vyjádřila upřímný údiv nad jeho oblečením.

Bystrým znalcům přírody navíc na „dnešních“ fotografiích neušlo, že mnohé rostliny, které na snímku kvetly, již jsou reálně odkvetlé. Fotografie šťavnaté lučiny tedy zjevně byla pořízena již někdy na jaře.

Téma nesekání trávy je v pražské komunální politice aktuálně dost probírané. Vedení města razí přístup, že sekat se má co nejméně, aby se posekaný trávník ve vedru nespálil. Co nejméně v jejich představě znamená vůbec. Jak nedávno primátora upozornil starosta městské části Praha 8, dá se už hovořit o bezpečnostním  riziku, neboť vzrostlá tráva u silnic již například malým dětem znemožňuje výhled na vozovku při přecházení.

„Na některých místech v naší městské části je již situace taková, že v pruzích podél komunikací se uchytily dřeviny typu pajasan žláznatý (rychle rostoucí náletová dřevina), který během sezóny vyroste do výšky až dvou metrů a jeho následná likvidace není možná při standardní seči trávy a bez použití herbicidu,“ upozornil primátora starosta, podle kterého jsou tyto otázky přece jen důležitější než klimatická  nouze či biodiverzita.

Jiní uživatelé psali Hřibovi pod fotografie trávy poznámky o propagandě a hysterii.

Místo piety trénink se sbíječkou

Je to v krátké době již podruhé, co primátorovi způsobily posměch jeho performance na instagramu. Před čtrnácti dny se tam chlubil, že si právě nacvičuje, jak před novináři manipulovat se sbíječkou při slavnostním výkopu metra. Ve stejném čase přitom Hřib i všichni jeho kolegové z rady ignorovali pietní shromáždění k uctění Kubiše, Gabčíka a všech dalších československých parašutistů při výročí jejich úmrtí v kostele v Resslově ulici.

Až když se kauzou začal bavit český internet, primátor na místo ve večerních hodinách zanesl květinu a navzdory pirátské zásadě otevřenosti nejspíš mazal kompromitující fotky. Navíc ohromil vysvětlením, že na místo přišel až v sedm hodin večer záměrně, protože letos od hrdinské obrany parašutistů uplynulo 77 let a on chtěl naplnit číselnou symboliku.

Celou kauzu navíc zpestřilo primátorovo vymlouvání na chybějící pozvánku od instituce, která akci vůbec nepořádala. „Rádi bychom památku českých hrdinů uctili, ale Český svaz bojovníků za svobodu, který akci organizoval, nás nepozval, takže to nešlo,“ psal na sociální síť.

Starostka městské části Praha 2 Jana Černochová pak však vyvrátila Hřibovu výmluvu na Vodičkův svaz tím, že na svém facebooku zveřejnila pozvánku, kterou dostala ona. A pozvánka nebyla od „rudého“ svazu bojovníků za svobodu, nýbrž od Vojenského historického ústavu, podepsána jeho ředitelem, plukovníkem Alešem Knížkem.

Primátor Hřib tedy podle Černochové lže, když tvrdí, že na akci nemohl, protože nedostal pozvánku od ČSBS, protože pozvánky zjevně rozesílala úplně jiná instituce.

Po devatenácté hodině se pak primátor Hřib objevil v Resslově ulici a s narychlo sehnanou květinou se poklonil liduprázdnému pietnímu místu. Pořízené foto rychle vyvěsil na sociální sítě, doplněné citátem vojenského historika Eduarda Stehlíka o tom, že z krve těchto hrdinů vyrůstá svoboda.

Současně rychle smazal svou fotografii se sbíječkou. Jiní uživatelé sociálních sítí ale pořídili screen obrázku, který k obveselení mnohých koloval internetem.

Druhý den pak primátor ohromil internet svým příspěvkem ze slavnostního výkopu, který doplnil textem oslavujícím písmeno D, jímž bude nová linka označena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…