Předčasné volby by byly nejhorším řešením, míní ekonomové

11.04.2011 15:36

Celou škálu řešení nabízí současná vládní krize. Dopad jednotlivých scénářů vývoje na české hospodářství je obtížně odhadnutelný, ale ekonomičtí analytici se shodují, nejhorší variantou by byly předčasné volby, informuje iDNES.cz.

Předčasné volby by byly nejhorším řešením, míní ekonomové

Obměněná vládní sestava podporovaná třemi koaličními stranami, vláda ODS a TOP 09 s podporou minimálně sedmi přeběhlíků z poslaneckého klubu Věcí veřejných, nebo předčasné volby. To jsou další možné směry vývoje na domácí politické scéně. Podle ekonomů, které oslovil iDNES.cz, by tou zcela nejhorší variantou byly předčasné volby.

Analytici to zdůvodňují tím, že nynější proreformní kabinet je v zahraničí vnímán pozitivně díky své ambici snižovat státní dluh a kvůli snaze reformovat důchodový, školský a zdravotnický systém. „Nejlepší varianta pro trhy by tak byla, pokud by se nic neměnilo a byla by zachována koalice," domnívá se analytik finanční skupiny Citfin Tomáš Volf.

Menšinovou vládou by byly ohroženy reformní kroky

Horším řešením už by byl rozpad koalice a menšinová vláda ODS a TOP 09 s podporou některých poslanců VV. „To je sice také řešení, ale některé tvrdší reformní kroky by byly ohroženy a celý reformní proces by se mohl zpomalit," poznamenává Volf s tím, že by zahraniční investoři zpozorněli a pokud by přestali věřit tomu, že Česko dokáže změny prosadit, chtěli by po státu větší výnos za nakoupené dluhopisy. To by prodražilo splácení státního dluhu a české ekonomice by se dýchalo hůř.

Bezprostředně ale nelze výrazný dopad na vývoj trhů očekávat. „Pokud by se ale reformy odkládaly, situace by se v řádu týdnů či měsíců mohla rychle otočit. Jen díky jasnému plánu vlády snížit zadlužování nám ratingové agentury vypsaly pozitivní výhled, tedy naději na zlepšení hodnotící známky. Pokud by reformy nepřišly, rating by se naopak mohl zhoršit a dluh by začal růst," upozorňuje hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Ekonomika potřebuje opatření pro zlepšení situace v mnoha oblastech

Ze všech možných scénářů vývoje jsou tak podle ekonomů nejhorší předčasné volby, ty by totiž s sebou nesly největší nejistotu ohledně dalšího směřování české ekonomiky. „Nové volby by znamenaly odklad reforem, což není žádoucí. Ekonomika potřebuje reformy, nebo alespoň zásadní kroky, které by zlepšily situaci ve veřejných rozpočtech, školství, zdravotnictví, penzijním systému a podobně," říká analytik ČSOB Petr Dufek.

K věci:

Nečas předal Klausovi demisi Bárty a návrh na konec Johna a Dobeše

Vondra nabídl svou funkci šéfa obrany k dispozici

Klaus přibrzdil Nečase. Demise ministrů zatím nepřijme

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…