Předseda Svobodných: Chtěli skoncovat s Babišem, tak volili SPOLU. Teď to vidí, tak jdou k nám

14.07.2023 12:10

MONITORING Svobodní zůstali jedinou alternativou pro pravicové voliče. Je o tom alespoň přesvědčený Libor Vondráček, předseda strany, jejíchž volební preference se zatím pohybují pod hranicí umožňující vstup do českého či evropského parlamentu. „Věřím, že přichází historický moment, kdy Svobodní mají opět velkou šanci, aby prolomily 5 %, stejně jako se to stalo v roce 2014, kdy měla Česká republika za sebou asi sedm let vlády ODS, která neplnila svoje sliby. Lidé byli zklamaní a hledali pravicovou alternativu,“ uvedl Vondráček nedávno v diskusním pořadu na CNN Prima News.

Předseda Svobodných: Chtěli skoncovat s Babišem, tak volili SPOLU. Teď to vidí, tak jdou k nám
Foto: Archiv Libora Vondráčka
Popisek: Libor Vondráček, předseda Svobodných

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí
Podle Libora Vondráčka je sice Fialův kabinet přezdívaný pravicovou vládou, ale jednotlivé kroky, které vláda činí, mu jako pravicové rozhodně nepřipadají. „Vláda se měla daleko více inspirovat v Polsku, kde se snižovaly daně, kde nešli cestou zastropování cen energií. Pravicový volič má skutečně z parlamentních stran pouze alternativu u Svobodných,“ trvá si na svém Vondráček, který připomněl i to, že dnešní kabinet porušil své předvolební sliby o nezvyšování daní „A pravice prostě daně nezvyšuje. Pravice zbytečně nezadlužuje, nevytváří zbytečné státní pozice, nerozšiřuje stát. A přesně toto současná vláda dělá, proto ji nemohu nazývat pravicovou,“ dodal Vondráček.

Přestože Svobodní měli v posledním průzkumu volebních preferencí 2,2 %, u voličů do 44 let dosáhli hodnoty 3,6 %, což podle Vondráčka jen dokazuje, že Svobodní jsou moderní stranou. „Přichází k nám mladí lidí, zvlášť ti, kteří ještě nezažili, jak to vypadá, když vládne ODS, protože když to vidí, tak jsou zklamaní. Noví členové a příznivci, kteří se k nám hlásí, tak nám říkají, že v předchozích volbách chtěli ukončit vládu Andreje Babiše, proto jsme volili SPOLU a chtěli jsme, aby u nás začala vládnou pravice. A dnes na vlastní oči vidíme pravý opak,“ vysvětluje předseda Svobodných, kteří se opírají o 350 členů a 550 registrovaných příznivců.

Vondráček však také odrážel snahu přirovnat Svobodné k politické atmosféře v Maďarsku. „My se v Maďarsku neinspirujeme. Naopak je pro nás například inspirativní to, jak si Polská vláda poradila s ekonomickou krizí, jak polská vláda přistupuje k řešení dalších problémů,“ odmítl Vondráček „maďarskou“ nálepku.

Vondráček vidí budoucnost v tom, že Česká republika bude opět suverénní zemí. „Jednou z cest, jak toho docílit, je, že škrtneme článek 10a české ústavy tak, aby evropské směrnice a nařízení nebyly nadřazeny naší legislativně. Vždyť šedesát procent všech předpisů dnes přichází z Evropské unie a to je stav, který se nám nelíbí a chceme jej změnit. Další cestou je přechod do EFTA, která nám zajistí zachování všech výhod jako volného trhu, volného pohybu osob, atd.,“ dodal Libor Vondráček.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pokud se mimoparlamentní opozice nespojí,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 14.07.2023 12:33:35
nemá smysl je volit, propadlé hlasy a 5K slepenec bude dál řádit a ničit zemí.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …