Překvapení u Pirátů. Místo Peksy povede eurokandidátku specialista na software

19.01.2019 15:51

Piráty povede do voleb do Evropského parlamentu softwarový specialista Marcel Kolaja. Ve stranických primárkách porazil poslance Mikuláše Peksu. Pro Kolaju bylo ve druhém kole voleb 253 z 449 hlasujících pirátů, Peksu jich podpořilo 196. Vyplývá to z informací zveřejněných hlasovacím systémem České pirátské strany.

Překvapení u Pirátů. Místo Peksy povede eurokandidátku specialista na software
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš

Osmatřicetiletý Kolaja kandidoval do Evropského parlamentu už před pěti lety, tehdy byl na kandidátce Pirátů druhý za předsedou strany Ivanem Bartošem. Profesně se zabývá svobodným softwarem a autorským právem na jednotném digitálním trhu. Jako europoslanec se chce zaměřit na digitální agendu, informační technologie a na ochranu práv spotřebitelů.

O pozici lídra pirátské kandidátky pro evropské volby se celkem ucházelo šest lidí, do druhého kola postoupili pouze Kolaja a Peksa. Všichni kandidáti dnes na celostátním fóru Pirátů v Táboře zdůrazňovali, že po evropských volbách musí být hlas České republiky v Evropské unii více slyšet.

Celostátní fórum Pirátů bude odpoledne volit ještě kandidáty na druhém až pátém místě kandidátky. O ostatních pozicích se rozhodne později v internetovém hlasování. Lhůta pro podání kandidátních listin na Ministerstvo vnitra je 19. března.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš dnes oznámil, že cílem strany je získat v eurovolbách 20 procent hlasů a mít významné slovo ve frakci Evropského parlamentu, do níž později vstoupí. V minulých eurovolbách v roce 2014 Piráti těsně neuspěli, získali 4,78 procenta hlasů. Jedinou pirátskou europoslankyní je v tomto volebním období Němka Julia Redaová, která v EP působí ve frakci Zelených.

Volby do EP se v Česku uskuteční 24. a 25. května. Výsledky budou známy 26. května pozdě večer, protože je nutné počkat se sčítáním na zavření volebních místností v celé EU. České strany si rozdělí 21 křesel. V současnosti mají po čtyřech europoslancích ANO a ČSSD, tři zástupce mají TOP 09, KDU-ČSL a KSČM, dva ODS a po jednom STAN a Svobodní.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…