Premiér Babiš: Žádný zákaz vycházení se nechystá. Té paní hrozí 8 let a policie už je na dobré cestě

21.03.2020 16:20

Předseda vlády Andrej Babiš se postavil před kamery České televize a znovu zopakoval, že jsme v tuto chvíli ve válce s koronavirem a v prvé řadě je třeba tento virus porazit. Není proto čas na řeči o výměně ministra zdravotnictví za hnutí ANO Adama Vojtěcha, ani na šíření poplašných zpráv. Např. těch, že vláda vyhlásí plošný zákaz vycházení. Mladé ženě, která podobné zprávy šíří na sociálních sítích, je policie na stopě. Hrozí jí až 8 let vězení. Vláda prý však nezapomíná ani na podporu zaměstnavatelů i zaměstnanců.

Premiér Babiš: Žádný zákaz vycházení se nechystá. Té paní hrozí 8 let a policie už je na dobré cestě
Foto: reprofoto: ČT24
Popisek: Andrej Babiš ve vysílání ČT24.

„Hlavní je, aby lidi dostávali peníze, i když nechodí do práce, ale ještě musíme upřesnit metodiku, aby ta pravidla byla jasná,“ řekl Babiš. Ve hře jsou i odklady daní, či odpuštění sociálního pojištění pro živnostníky na půl roku, ale bude záležet na tom, co schválí vláda. „Počkejte si po vládě a my vám to všechno řekneme. Budou to obrovské částky, ale my se budeme snažit, aby se normalizoval život u nás, ale nejdřív musíme zvládnout ten vir,“ uvedl Babiš.

V prvé řadě je třeba dodržovat pravidla stanovená vládou.

„Já mám pocit, že ne všichni to dodržujeme. Chtěl bych hlavně apelovat na lidi, kteří jsou v karanténě. ... My jsme na základě anonymizovaných dat zjistili, že lidé, kteří jsou v karanténě, šli v té době jednou do obchodu, a to je nepřijatelné,“ udeřil Babiš na nepoctivé, s tím, že pravidla porušilo asi 46 procent lidí, kteří měli být v karanténě. Jen když budeme solidární, bude šance, že se virus nebude nekontrolovaně šířit.

„Ta opatření, která my děláme, děláme na doporučení epidemiologů. Chtěl bych apelovat na lidi, aby nevysílali poplašné zprávy. Ta mladá dáma, co dala poplašnou zprávu, té je policie na stopě a hrozí jí až 8 let. Prosím vás, my jsme skutečně ve válce s virem. V Evropě umírají stovky lidí, a my nechceme tohle dopustit. Ale není možné, aby někdo šířil zprávu, že údajně z neděle na pondělí my rozhodneme o zákazu vycházení. To je nesmysl. Nic takového nebylo diskutováno. Dokonce ta mladá dáma tvrdí, že to uděláme, když bude dosaženo hranice tisíc lidi. Prosím vás, není to pravda, já jsem to dementoval,“ zdůraznil předseda vlády.

„Ještě jedno zdůrazňuji: Není to pravda. A policie je na dobré cestě, aby tuhle pachatelku dopadla. My jsme v nouzové situaci a nechceme, aby se vysílaly takovéto poplašné zprávy. Chceme hlavně lidi uklidnit. Buďme disciplinovaní, buďme solidární. Takovéhle poplašné zprávy, které jsou úplně vylhané, způsobují paniku, a my chceme hlavně uklidnit lidi,“ pokračoval premiér Babiš.

Vláda se zabývá tím, jak pomoct zaměstnavatelům, živnostníkům i zaměstnancům. Současně se řeší otázka, jak rozvážet ochranné pomůcky. Ministerstvo zdravotnictví bude zásobovat jen své velké fakultní nemocnice. Všechno ostatní bude řešit ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který k tomu hodlá využít síť hasičských stanic.

Vláda chce udělat všechno pro to, aby se co nejdříve otevřely obchody, kavárny, aby se znovu rozjel podnikatelský život. „Ale, kdy to bude, to se mě neptejte,“ požádal předseda vlády.

Z úst premiéra také zaznělo, že z Číny dorazily respirátory třídy FFP2, protože respirátory vyšší třídy FFP3 Čína nevyrábí. Tyto pomůcky nejvyšší ochrany měly dorazit z Nizozemí, ale nestalo se tak. Prý proto, že pracovníci skladu, kde jsou tyto respirátory umístěny, zamířili do karantény.

Vyjádřil se i k výzvě hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, aby Adam Vojtěch skončil na pozici ministra. Babiš tuto výzvu smetl ze stolu.

„Já myslím, že to není teď ta chvíle, abychom se vyzývali k něčemu. Celý svět dnes nakupuje. Tak ať si pan hejtman zkusí něco koupit. Myslím, že jeden kraj to zkusil a tu dodávku mu zadrželi v Maďarsku. My jsme ve válce (s virem) a my tu situaci řešíme,“ zdůraznil premiér.

Posléze Babiš konstatoval, že nám některé státy závidí naše kontakty v Číně.

„Pan Tvrdík odvedl skvělou práci, a ty vztahy nám vybudoval pan prezident. Ostatní země na nás žárlí, ale v Šanghaji je obrovská bitva o ten materiál,“ uvedl Babiš s tím, že k nám dorazí další dvě letadla z Číny s tímto materiálem. Jsme však v situaci, kterou v podstatě nikdo nezažil, takže je třeba projevit určitou trpělivost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…