Premiér Fiala: Naše vláda má důvěru, završila se vůle občanů

13.01.2022 22:14

Premiér Petr Fiala (ODS) se domnívá, že vyjádřením důvěry vládě se naplnila vůle občanů. Jednání Poslanecké sněmovny trvalo více než 23 hodin. Tiskovou konferenci koalice SPOLU a PirSTAN vysílala po jednání Sněmovny ČT24.

Premiér Fiala: Naše vláda má důvěru, završila se vůle občanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Per Fiala s koaličními partnery se chystá na tiskovou konferenci

„Poslanecká sněmovna dnes naplnila vůli občanů, kterou vyjádřili v podzimních volbách, a vyslovila důvěru vládě České republiky. Vládě, která se opírá o výsledky voleb, kterou tvoří dvě úspěšné koalice a pět politických stran. My jsme k té důvěře dospěli tady v Poslanecké sněmovně téměř po 24 hodinách diskusí, vystupování opozičních poslanců i členů vlády a poslanců naší vládní koalice. Těch 23,5 hodiny bylo něco, co určitě patří k demokracii. Já jsem po celou tu dobu sledoval diskusi, dělal si poznámky, snažil se vnímat ty věcné připomínky, se kterými vystupovala opozice, a určitě mnohé z toho můžeme využít pro práci naší vlády,“ sdělil Petr Fiala na tiskovém brífinku po jednání.

„Je důležité, že v rámci parlamentní demokracie takováto diskuse probíhá, a je také důležité pro budoucnost naší země, že tu máme nyní vládu s důvěrou, vládu plnohodnotnou, která může začít naplňovat svoje programové prohlášení,“ dodal.

Anketa

Je omluvitelné, že poslanec Farský jede na půl roku studovat do USA?

hlasovalo: 31241 lidí
„Myslím, že si zaslouží vzpomenout, že je to odraz vůle voličů, občanů České republiky – a patří jim za to poděkování. Protože dnešním získáním důvěry se ta cesta dovršila a začíná další etapa, na níž budeme plnit jednotlivé priority, tak jak jsme je představili nejenom poslancům, ale veřejnosti, tak jak stojí v programovém prohlášení, tak abychom mohli naplňovat to, co jsme si předsevzali. Abychom mohli po těch letech vládnutí si říct, že jsme skutečně přinesli změnu, že jsme byli změnou pro budoucnost České republiky, tak jak tato vláda si vytkla za cíl, a já jí do toho přeji maximum úspěchu, sil, energie, určitě to nebude snadné vždy,“ poznamenala následně šéfka koaliční TOP 09 a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Poděkování voličům následně adresoval šéf hnutí STAN Vít Rakušan. Poté poděkoval i poslancům, kteří vyslovili vládě důvěru. „Ale i všem těm, kteří přicházeli k řečnickému pultíku s kritickými připomínkami, nicméně věcnými. Ale v neposlední řadě se sluší poděkovat i panu premiéru Fialovi, protože on byl celou tu povolební dobu velmi kvalitním moderátorem povolebních vyjednávání, a já se skutečně domnívám, že i ten fakt, že tady stojíme, že ta koalice drží pohromadě, byť mnozí předvídali, že v počtu pěti stran to nebude až tak jednoduché, tak je určitě z velké části i jeho zásluhou. Já velmi doufám, že se nám podaří naplnit maximum bodů našeho programového prohlášení, a doufám, že za čtyři roky, až budeme skládat účty vám, voličům v České republice, ta naše společnost bude jinde. Bude to společnost vzdělanější, bude to společnost modernější, bude to stále společnost bezpečná a bude prostě odpovídat tomu, jak má svět ve 21. století vypadat,“ uvedl.

Jako předposlední na tiskovém brífinku vystoupil Ivan Bartoš (Piráti). „My jsme začali tuto cestu tvrdou prací v minulém volebním období v opozici. Byli jsme opozicí kritickou a konstruktivní. Pracovali jsme, nás pět opozičních stran, tvrdě v období covidu-19 a myslím si, že to byla část i toho našeho úspěchu, který jsme potom proměnili díky hlasům voličů i ve volbách, a měli jsme možnost na této platformě pěti stran ustanovit koalici, sestavit vládu a nabídnout občanům i dnes vlastně – a včera – představit Sněmovně programové prohlášení vlády, ke kterému nám dnes hlasy poslankyň a poslanců vyslovila důvěru. Já to vnímám jako velký závazek nejen vůči Sněmovně, ale vůči občanům v České republice. Myslím si, že ten náš vládní plán, programové prohlášení, je ambiciózní, za sebe jsem osobně rád, že je to vláda, která kouká dopředu, která vidí tu budoucnost České republiky. U mě osobně je velkým tématem digitalizace, ale třeba i bydlení,“ zakončil Bartoš.

Závěrečné slovo patřilo lídrovi KDU-ČSL Marianu Jurečkovi. Je si vědom toho, že dnešním dnem se spoustě lidí splnil sen. „Ale také jsem si vědom toho, že je velké množství lidí, kteří na nás pohlížejí kriticky. Někteří s despektem a někteří i třeba s velkou obavou. Z toho, co přinesou příští týdny, měsíce nebo roky. A já budu dělat maximum pro to, a věřím, že i celá vláda, abychom tyto lidi přesvědčili o tom, že i pro ně budeme dělat dobrou politiku. Nikoliv tím, co budeme říkat od řečnických pultíků a do kamer, ale tím, co budeme dělat. Že se jim nezhorší jejich životní úroveň, že jim pomůžeme řešit jejich těžkosti, že zvládneme covidovou i energetickou krizi. Jdeme do toho s velkým odhodláním a zároveň pokorou a věříme, že ti lidé během čtyř let změní názor, který je třeba dnes velmi kritický,“ dodal Jurečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…