Premiér k národu: „Vakcína, ekonomika, mrtví... Ještě pár měsíců zatněte zuby... Ten rok nám hodně dal, jen si to neuvědomujeme...“

01.01.2021 20:16

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) měl v pátek večer svůj projev na hlavních televizních stanicích. V tom mnohokrát děkoval a připomínal, v jak těžké situaci se Česká republika nachází. Zmínil loňské jaro, stejně jako přelom roku. Nezapomněl ani na výhled, který nás všechny čeká.

Premiér k národu: „Vakcína, ekonomika, mrtví... Ještě pár měsíců zatněte zuby... Ten rok nám hodně dal, jen si to neuvědomujeme...“
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Novoroční projev premiéra Andreje Babiše, 1.1.2021

Anketa

Která pohádka si zaslouží zamknout do trezoru a nevysílat?

hlasovalo: 10948 lidí
„Když jsem k vám promlouval přesně před rokem, tak jsem netušil, co nás čeká. Rok 2020 zůstane zapsán v historii České republiky jako jeden z nejtěžších, které jsme prožili. Pandemie koronaviru s sebou přinesla největší krizi za posledních třicet let,“ konstatoval premiér úvodem.

Hned poté začal mapovat právě skončený rok 2020. „Těch uplynulých dvanáct měsíců bylo opravdu náročných,“ uvedl. Pandemie nám podle jeho slov ukázala, jak málo jsme byli připraveni na zdravotní výzvy, které přináší globalizovaný svět, a jak jsme přes veškeré naše moderní technologie zranitelní. A také prý ukázala, že náš způsob života, který jsme brali jako naprosto samozřejmý, tak samozřejmý být nemusí.

Babiš připomněl, že děti zůstaly doma a nemohly chodit do školy. Někteří lidé měli povinný home office. Zůstala zavřená kina, divadla, koncertní sály a výstavní síně. Sportovci nemohli trénovat nebo hrát zápasy. Zavřené zůstaly obchody, restaurace, fitness centra.

„Naše babičky a dědečkové se museli odloučit od svých milovaných vnoučat, rodiny se nescházely. Mnozí živnostníci a podnikatelé se najednou ocitli bez klientů a bez pravidelného příjmu. Sám dobře vím, jak je těžké vybudovat úspěšnou firmu, kolik to vyžaduje času, úsilí a odříkání. A dobře vím, co pro živnostníky znamenala všechna opatření, která jsme museli přijmout. Je mi to líto a omlouvám se, ale volili jsme mezi špatným a horším, a v této situaci lidské zdraví a životy musely dostat přednost. Prostě ten rok byl neskutečně smutný, těžký a depresivní,“ pokračoval v bilancování neslavné kapitoly nesoucí podpis pandemie.

V další části svého novoročního projevu přešel do ekonomického výhledu. „Měli jsme obrovské finanční ztráty, a věřte mi, že jako člověku, který chtěl mít a také měl přebytkový rozpočet a systematicky snižoval dluh naší země, ty stamiliardové sekery bytostně vadí. Ale s tím se vyrovnám, protože vím, že si to můžeme dovolit, že se to spraví a že za pár let vše doženeme,“ konstatoval.

Daleko hůř se však vyrovnává s lidskými ztrátami. Zatímco podle slov Andreje Babiše během první vlny nebylo tolik lidí, kteří měli ve své rodině někoho nakaženého, nyní je situace jiná. Teď už skoro každý ví o někom, kdo se nakazil nebo bohužel zemřel.

„Člověk si pak říká, udělali jsme všechno, co jsme mohli? Bylo to pozdě, nebo brzy? Měli jsme být přísnější? Měli jsem poslouchat tohoto odborníka, a ne tamtoho? Měli jsme přijmout tato opatření, a tamta radši ne? Těch neodbytných otázek je spousta. Problémy, kterým jsme jako vláda čelili, byly obrovské a netušené. Museli jsme reagovat rychle. Ano, udělali jsme i řadu chyb. Ale také jsme se poučili. Uplynulých dvanáct měsíců nám také hodně dalo, i když si to možná ještě neuvědomujeme,“ připustil předseda kabinetu.

Anketa

Které z vybraných jmen by se Vám líbilo na Pražském hradě?

hlasovalo: 15336 lidí
Krize nám podle něj taky ukázala, co je v životě skutečně důležité. Spousta lidí měla poprvé možnost se zastavit a uvědomit si, jak žijeme. Strávit víc času s rodinou, se svými blízkými, ale i se sebou samými. Rodiče podle Babiše konečně viděli, jak se jejich děti učí a že dělat učitele není žádný med. Muži pro změnu zjistili, jak tráví den jejich ženy a kolik práce mají. „Lidé konečně ocenili práci prodavaček, které covid necovid trávily dlouhé hodiny v obchodech, řidičů, kteří museli jezdit během pandemie, nebo poštovních doručovatelek, které dál házely dopisy do schránek. A především lékařů a sestřiček, kteří čelili náporu koronaviru v první linii,“ připomněl taktéž.

Důležitý byl i výčet profesí, které prý mohl někdo běžně přehlížet: pečovatelky v domovech seniorů, personál v nemocnicích, laboranti anebo zaměstnanci hygienických stanic. „A řekl bych, že díky krizi mnoho z nás docenilo práci záchranářů, policistů a strážníků, hasičů a také naší armády,“ sdělil.

Krize je podle premiéra příležitost. Je to výzva, jak dostat ze sebe to nejlepší. A to se prý také stalo. „Myslím, že všichni můžeme být hrdí na to, jak jsme se této příležitosti chopili. Třeba v digitalizaci jsme za pár měsíců předvedli takový skok, který bychom jinak dělali i pár let. Takže si nedělám starost, že by se naší zemi nepodařil restart ekonomiky, že bychom nebyli úspěšní nebo že bychom zaostali za Evropou,“ uvedl jednoznačně.

„Nemohu dostatečně poděkovat všem, kteří se podíleli na boji proti pandemii. Zdravotníky a dobrovolníky to stálo spoustu potu, odříkání a hodně sil. Chci poděkovat všem, kteří dodržovali a nadále dodržují zdravotní opatření 3R – ruce, roušky, rozestupy – bez vás by byl boj proti koronaviru předem ztracený. Často se mluví o tom, jak je naše společnost rozdělená. Vzpomeňte si jen na první vlnu, jak jsme dokázali táhnout za jeden provaz. Během druhé vlny sounáležitost a solidarita už bohužel takové nebyly. O důvodech můžeme vést diskuse, ale stále chci věřit tomu, že přes veškeré rozdíly v názorech se na těch základních a podstatných věcech dokážeme shodnout,“ shrnul v závěrečné části svého projevu.

V té se však nejvíce soustředil především na očkování. Jak řekl, krizi se ještě zažehnat nepodařilo.

Anketa

Jste pro dobrovolné testování antigenními testy ZDARMA?

76%
24%
hlasovalo: 7355 lidí
„Já ale vidím první záblesk naděje. A tou je vakcína. Na závěr minulého roku jsme začali očkovat vakcínou od firmy Pfizer BioNtech. Této vakcíny jsme objednali 8 milionů kusů pro čtyři miliony obyvatel a od 30. 12. se toto množství může navýšit o 20 procent díky souhlasu Ministerstva zdravotnictví navýšením dávek z jedné lahvičky z pěti na šest. Všechny vakcíny objednáváme od Evropské unie, celkově je to 15,9 milionu vakcín pro de facto všechny obyvatele České republiky, pokud o to projeví zájem. Je to jedna z nejnáročnějších a nejsložitějších logistických operací, jakou si umíte představit. Je to zároveň jedna z největších výzev nového roku. Budeme muset během velmi krátké doby proočkovat lékaře, sestry, prostě všechny složky státu, které bojují proti té zákeřné nemoci. A současně i ty nejohroženější skupiny obyvatelstva, hlavně seniory. Jedině tak uvolníme a ochráníme náš zdravotní systém a budeme moct postupně uvolňovat nepříjemná opatření. Očkování je cesta k normálnímu životu, ale ta cesta bude dlouhá. A dřív, než dojdeme na její konec, tak vás znovu žádám, abyste omezili kontakty s přáteli a známými, než se populace nechá proočkovat. Těch několik týdnů nebo měsíců, kdy zatneme zuby, není tak velkou obětí v porovnání s pár lety života, o které mohou přijít naše babičky a dědečkové,“ pronesl předseda vlády.

„Věřím tomu, že za pár měsíců si řekneme, že jsme i tuto krizi ustáli, stejně jako v minulosti jiné. Udělám všechno pro to, abychom se mohli vrátit k normálu. Byli jsme před covidem, budeme i po něm,“ uzavřel Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

17:17 Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

Češi vloni vypili nejméně piva v historii. Oproti roku 2022 se jeho průměrná spotřeba na obyvatele s…