Prezident mi vyčítá, že jsem nevzal dva pokusy na sestavení vlády... Babišovo přiznání v tisku. A velká rána Fialovi

27.12.2021 8:58

Expremiér Andrej Babiš (ANO) se zostra pustil do nově vládnoucí pětikoalice. „Jsem přesvědčený, že většina z těch současných politiků u moci tam je kvůli sobě, ne kvůli lidem,“ vypálil. Současná koalice je podle Babiše nesourodá. Na jedné straně jsou ultralevicoví Piráti a na straně druhé konzervativní lidovci. TOP 09 chce euro, ODS ne. Už tyto příklady podle Babiše ukazují, že nové vládě nejde o pomoc lidem, ale o funkce. A to byl teprve začátek. Vyčinil i novinářům.

Prezident mi vyčítá, že jsem nevzal dva pokusy na sestavení vlády... Babišovo přiznání v tisku. A velká rána Fialovi
Foto: Repro: Twitter
Popisek: Bývalý premiér Andrej Babiš přednáší vánoční přání

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš sice již není premiérem, ale v rozhovoru pro server Lidovky.cz, který vlastní, oznámil, že se hodlá dál prát za zájmy voličů svých, i voličů ČSSD a komunistů, což jsou strany, které za spolupráci s ANO v minulém volební období vypadly po říjnových volbách ze Sněmovny. Babiš odmítl myšlenku, že by tyto dvě strany vysál. Sociální demokracie se z Babišova pohledu rozložila sama, neboť se rozdělila na dvě skupiny a jedna z těchto skupin nesouhlasila s účastí strany ve vládě, ač to bylo pro ČSSD výhodné. Alespoň podle Babiše.

„Otázka je, kdo koho vysál. Nicméně letošní volby byly referendem o Babišovi. Program obou koalic byl jasný: Antibabiš. Zažívali jsme tu mediální masáž, některá média proti mně vedou od roku 2016 systematickou kampaň. Nyní je to, myslím, očividné. Přístup novinářů a redaktorů k nové vládě je v porovnání s tou naší do očí bijící. Vidíme to třeba u podivného financování hnutí STAN z Kypru. Nikdo se jich neptá na původ peněz. Stáli jsme proti obrovské přesile polistopadového kartelu,“ upozornil Babiš.   

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17529 lidí
„Jsem přesvědčený, že většina z těch současných politiků u moci tam je kvůli sobě, ne kvůli lidem. Jsou tam kvůli výhodám z funkcí a vysokým příjmům. Teď kvůli tomu nabírají na resorty své lidi a chtějí všechno měnit, mluví o ‚deagrofertizaci‘. To je ale nesmysl, my jsme nikam nedosazovali žádné členy hnutí a už vůbec ne nikoho z mé bývalé firmy. Je to absurdní, ničím nepodložená lež,“ pokračoval šéf hnutí ANO.

Zdůraznil, že hnutí ANO nechávalo v úřadech profesionály a měnilo úředníky jen podle toho, jak byli schopní. Na svém postu dlouho zůstával policejní prezident i nejvyšší státní zástupce. Vše prý dělal pro občany. Pro seniory, pro učitele i další zaměstnance.

„Já jednám na rovinu a čestně, ve prospěch občanů. Nejsem součástí nějaké party. I za cenu toho, že skončíme na čtyři roky v opozici. Pan prezident mi vyčítá, že jsem nevzal dva pokusy na sestavení vlády. Přitom jsem klidně v čele vlády mohl sedět do ledna 2023, mohl jsem to celé zdržovat a uměle natahovat. K čemu by to ale bylo? To jsem absolutně nechtěl,“ zdůraznil šéf hnutí ANO.

Stávající vládě prý nejde o blaho lidí, jen o funkce. Koalici považuje za slepenec, kde jeden migranty v Česku chce, druhý nikoli, jeden chce euro, druhý ne, a tak dále. „Dohromady to není nic než mocenský polistopadový kartel. I noví Piráti se nakonec nechali uplatit posty. Starostové je totiž brutálně podvedli kroužkováním. Pokud vím, byla to plánovaná akce. Místo toho, aby Piráti řekli, že jdou do opozice, nechali se zkorumpovat a šli do vlády,“ nešetřil ostrými slovními náboji Babiš.

Prozradil také, že se během příštího roku vyjádří ke své případné prezidentské kandidatuře. Záležet prý bude na tom, jak se k věci postaví jeho rodina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…