Přibáň k Norovi: Jde o případ pro psychiatra, než pro sociologa

26.07.2011 13:53

Profesor univerzity v Cardiffu Jiří Přibáň tvrdí, že akt norského šílence má širší symbolickou nebezpečnou rovinu. Oběťmi totiž nebyli sami muslimové, proti kterým se vrah vymezuje, ale naopak elita národa.

Přibáň k Norovi: Jde o případ pro psychiatra, než pro sociologa

Celý svět sleduje proces s Norem Andersem Breivikem, který má na svědomí nejméně 76 lidských životů. K vraždám se přiznal, necítí se ale vinný a tvrdí, že svým činem zachrání Evropu před imigranty a multikulturalismem.

Podle profesora univerzity v Cardiffu Jiřího Přibáně jde v souvislosti s Norem o akt šílence. „Jde spíše o případ pro psychiatra, než pro sociologa či politologa. Na základě toho bychom se vůbec o multikulturalismu nemuseli vůbec bavit, neboť to je 1500 stránek blábolů vyšinutého jedince. Je to šílenec, který se snažil vymezit proti systému a proti všemu, co ten systém pro něj zlého ztělesňuje," poznamenal k tomu v rozhovoru pro Český rozhlas Přibáň. Ten je autorem mnoha reflexí na téma multikulturalismu.

SLEDUJEME téma Masakr v Norsku

„Oběťmi nebyli sami muslimové, proti kterým se vrah vymezuje, ale naopak elita národa. Diskutujme o tom. Ne, abychom přistoupili na argumenty toho šílence, ale abychom si ujasnili, co se děje, když společnosti prochází takovýmito akty násilí," podotkl Přibáň. 

Podle něj násilný akt, kterého se šílený Nor dopustil, se dá chápat i jako symptom určité kolektivní neurózy, kterou Evropa prochází.

„Je to strach z imigrace. Je to nástup identitární politiky. V tomto slova smyslu má násilný akt určitou širší symbolickou nebezpečnou rovinu," varoval Přibáň. 

Násilný rasismus je ale podle něj ve skandinávských společnostech mnohem četnější než v jiných společnostech. I přesto věří, že se s multikulturalismem dokážou demokratické společnosti vyrovnat. 

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…