Příběh přímo od urny: Slovenský rebel dostal po hádce s komisí pokutu. Budete koukat, za co

30.09.2023 20:38 | Reportáž

„Volič se rozhodl ponechat si zbylou sadu nepoužitých hlasovacích lístků i přes hrozbu pokuty 33 eur.“ Tak takové lejstro dostal Martin Klieštinec z Bratislavy při volbách ve škole, kam chodil jako malý kluk. I lidé z volební komise z toho měli plezír. Jde o předčasné parlamentní volby na Slovensku.

Příběh přímo od urny: Slovenský rebel dostal po hádce s komisí pokutu. Budete koukat, za co
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Volič Martin Klieštinec si chtěl nechat zbývající volební lístky a bude muset nejspíš zaplatit pokutu 33 eur, což je zhruba 805 korun

„Když vybuchne sopka na ostrově, kde se zrovna nacházíte, tak vás začnou evakuovat. Jeden vrtulník pilotuje blázen a druhý zloděj. Do kterého nastoupíte? Já nastoupil při těchto volbách do vrtulníku, kde jsem si vědom, že přijdu o peněženku, ale přežiju to. Tak asi bude volit většina Slováků,“ parafrázoval slova politického analytika Jána Baránka volič Martin. A pak jsem s ním šel k volební urně.

Ve volebních místnostech

Byli jsme ve volebních místnostech na základní škole v ulici Vozovova nedaleko budovy Slovenského rozhlasu v Bratislavě. Bylo jich tam přes pět, pro každý volební okrsek jedna. V mnoha nám dovolili fotografovat, pakliže se zeptáme voličů. Klaplo to v mnoha případech. A mezitím přišel Martin Klieštinec. Nebudu tajemný. Jde o podnikatele, který byl k současným slovenským vládám velmi kritický a seznámili jsme se při mých předchozích návštěvách země pod Tatrami.

Vyplnil svůj volební lístek a prohlásil, že si chce ponechat ostatní volební lístky, tedy rozpisy stran, které nezvolil. Běžně je lidé odhazují do urny na to určené. A nastal obrovský úlek. Jedna paní z volební komise provolala: „Bože, toto jsme zde ještě neměli!“ Další člen komise prohlásil: „Ale to bude stát tisíc eur.“

Klieštinec, protože je poučený volič, odvětil: „Ále... Vím, že pokuta je třiatřicet eur.“ Paní z komise s ním začala sepisovat lejstro. „Volič se rozhodl ponechat si zbylou sadu nepoužitých hlasovacích lístků i přes hrozbu pokuty 33 eur.“ V přepočtu jde o více než osm set korun. Paní to třikrát přepisovala, protože takového „exota“ ještě nepoznala.

Ta dáma se vyjádřila ve smyslu, že je to naprostá kok*tina. Někteří si dají ty zbývající lístky do kapsy, ale aby se k tomu někdo takhle přímo přihlásil, to nezažila. Byla z toho velmi rozpačitá. Byla prý ve volební místnosti od šesti od rána a všichni museli dávat dohromady volební sety, tedy volební lístky, které jim dovezli z tiskárny, všech stran dát do jedné obálky, aby lidé mohli volit.

A rebel hovoří...

Rebel s příčinou Martin Klieštinec do této školy chodil jako malý kluk a ve volební místnosti, kde nyní volil, se dokonce několikrát učil. Když se ho ptám, proč takhle rebeluje, odvětí: „Odjakživa si lidé brali na památku volební lístky, které nepoužili. Navíc u těch volebních lístků, které tam zůstaly, hrozí zneužití. Vždyť i ekologicky je to v pořádku. Já to mám jako památku, ale u ostatních se ten papír nejspíš vyhodí. Je to přes dvacet lístků a jsou to papíry, na které by dobrý spisovatel napsal kratší novelu.“

Klieštinec říká dál: „U vás v Česku je parta velmi moudrých lidí, kteří zkoumali kolapsy a regenerace civilizací od starobylého Egypta až do současnosti. Vedl je Miroslav Bárta a byl tam třeba Václav Cílek. A jedním ze sedmi základních principů kolapsu byla komplikovanost společnosti. Byrokracie, která začala být pro běžné lidi až tak netransparentní, že se v ní neuměli zorientovat. A jak říkal Werich: ‚Je třeba si to hlídat.‘ Veškerá byrokracie se dá zneužívat.“

Jak řekl následně, Bratislava a většina větších měst jsou na Slovensku liberálními baštami, a vyhodit lístky nevolených je výmyslem mladých progresivních stran.

„Před čtyřmi lety jsem spoluorganizoval velké protesty dopravců. Blokovali jsme hranice s vámi Čechy, ale i s Maďarskem a s Rakouskem. Protestovali jsme proti straně SMER a proti jejich kauze s mýtným tendrem. Dnes ráno jsem se díval při holení do zrcadla a toho člověka z minulosti jsem nepoznal. Volil jsem SMER,“ sděluje s tím, že volil menší zlo.

Ostatně, na slovenských sociálních platformách se roznesly rady, aby lidé lístky stran, které nechtějí volit, roztrhali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…