Přidávání o inflaci? Úplný šmytec. Chystáme zcela nový automat, potvrdily koaliční špičky

07.03.2023 20:22 | On-line

Vláda premiéra Petra Fialy chystá další zpomalení růstu důchodů i pro léta 2024 a 2025. Podle interního materiálu ministerstva práce a sociálních věcí, který získala Česká televize, už by při řádné lednové valorizaci nerostly penze o celou inflaci, ale jen o její část. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) připouští i další varianty úpravy růstu důchodů. Definitivní návrh chce představit do konce března. Proti nižšímu růstu penzí se postavily senátní výbory.

Přidávání o inflaci? Úplný šmytec. Chystáme zcela nový automat, potvrdily koaliční špičky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31653 lidí

Vládním návrhem o nižší valorizaci penzí při červnové valorizaci se dnes zabývaly senátní výbory a menší přidání důchodcům nedoporučily, nelíbil se jim mimo jiné způsob projednání ve Sněmovně. Kritika zaznívala i od senátorů za koaliční strany. „Je tu zklamání, jakým způsobem to celé ve Sněmovně probíhalo, zda to všechno bylo v pořádku,“ uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Ústavně právní výbor jej doporučil zamítnou. „Je tam zneužití legislativní nouze a je tam retroaktivita. Oba dva tyto důvody vedou k neústavnosti té novely. A proto existuje jediný postup-zamítnou,“ uvedl místopředseda senátního ústavně-právního výboru Michael Canov (SLK).

Předseda společného senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra vysvětloval nesouhlasné stanovisko ústavně právního výboru také tím, že jedna jejich členka byla u lékaře a nemohla hlasovat.

I tak se ale očekává, že spornou novelu by plénum mělo ve středu schválit. Červnové zpomalení růstu důchodů schválili poslanci v sobotu dopoledne poslanci po 72 hodinách debat. Pokud by návrh prošel senátem, musel by jej ještě podepsat nový prezident Petr Pavel.

Tím ale vládní změny v zákonu nekončí. „Já budu předkládat několik variantních návrhů, jak tuto problematiku upravit,“ avizoval vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Maria Jurečka. Podle interního materiálu ministerstva, na který upozornila Česká televize, by už stát do zvyšování důchodů nepočítal celou inflaci, ale jen její dvě třetiny. To by platilo minimálně příští dva roky.

Někteří koaliční lídři teď poprvé existenci tohoto plánu a jeho projednávání v rámci koalice potvrdili. „Je to jeden parametr, který je naprosto klíčový pro to, abychom v budoucnu vůbec mohli ufinancovat důchodový systém jako takový,“ má jasno předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob. „Ty dvě třetiny jsou ve hře. Je to jeden z parametrů, který je v tuto chvíli debatován,“ přidává se šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný. Místopředseda poslaneckého klubu hnutí STAN Viktor Vojtko upozorňuje, že bude hodně záležet na možnostech státního rozpočtu.

Opoziční hnutí ANO a SPD s dalším zpomalením valorizací nesouhlasí. „Je to salámová metoda, kdy neustále ubíráme starobním důchodcům to, co jim patří,“ kritizoval poslanec Aleš Juchelka (ANO). „Důchodci by přišli o spoustu peněz, a to prostě pro nás není k žádné diskuzi,“ doplnil místopředseda SPD Radim Fiala.

Bez schválení novely by se od června důchody zvedly v průměru o 1770 korun. Po úpravě by to mělo byt zhruba o tisíc korun méně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…