Přijde další „hněv lidu“ jako s Nohavicou? Kundera se setkal s Babišem. Udavač, zní už internetem

11.11.2018 8:41

Český premiér Andrej Babiš se v sobotu, den před oslavami 100. výročí oslav konce první světové války, při návštěvě Francie setkal se světově nejúspěšnějším a nejpřekládanějším autorem českého původu, spisovatelem Milan Kunderou. Během společného tříhodinového setkání v Kunderově domě a pařížské restauraci probrali zajímavé věci. Předseda vlády se na sociální síti pochlubil například tím, že literátovi nabídl vrácení českého občanství, kterého jej zbavil komunistický režim koncem sedmdesátých let. A v následné diskusi to vřelo.

Přijde další „hněv lidu“ jako s Nohavicou? Kundera se setkal s Babišem. Udavač, zní už internetem
Foto: Repro Youtube
Popisek: Andrej Babiš odpovídá v aplikaci Pojď do mě

Premiér Babiš o setkání s jedním s nejslavnějších spisovatelů na světě a jeho ženou Věrou hovořil jako o zážitku na celý život. Kunderu si podle svých slov velmi považuje už jen proto, že jeho sedmnáct románů bylo přeloženo do čtyřiceti jazyků. O tom, že jej Kundera pozval i s jeho manželkou na návštěvu jejich pařížského bytu, obeznámil své fanoušky na sociální síti Facebook. „Má tam plno zajímavých věcí. Nejvíc mě zaujala lampa s nápisem Je m'en fous neboli Kašlu na to?“ sdělil co jej v Kunderově domě zaujalo nejvíce.

Anketa

Chcete společnou armádu EU, po které volá Emmanuel Macron?

6%
94%
hlasovalo: 19546 lidí

Potom prý na oplátku pozvali manžele Kunderovy na oběd do jejich oblíbené pařížské restaurace. Strávili spolu celkem tři hodiny a slovy chvály nešetřil premiér ani na spisovatelově ženě, která prý měla hlavní slovo a je to neskutečně energická dáma, která prý všechno řídí.

Jak je Babišovým zvykem, nezapomněl postovat ani aktuální fotky z pařížské restaurace, kterou doplnil o popisek, že romány jako Nesnesitelná lehkost bytí, Směšné lásky nebo Život je jinde, znají po celém světě a v tomto podniku mají citáty z Milana Kundery dokonce po stěnách. Babiš Kunderovy neváhal proto pozvat do Česka, kde nebyli desítky let. „Pozval jsme je k nám do Česka, kde nebyli dvacet let a myslím, že by si české občanství, o které přišli po emigraci, zasloužili,“ dodal premiér.

Kundera, kterému bude příští rok 1. dubna 90 let, v roce 1975 emigroval do Francie. Roku 1979 mu pak komunisté vzali československé státní občanství. Premiér také zmínil, že Kundera jej má prý nastudovaného a velmi si spolu rozuměli. Této legendě české, francouzské a světové literatury tak Babiš nezapomněl věnovat svoji knížku.

Premiérovo chlubení ale některé lidi rozpálilo pořádně doběla a označili to za výsměch. Je možné, že se dočkáme dalšího pranýřování podobně, jako tomu bylo s Jaromírem Nohavicou? Europoslanec Luděk Niedermayer byl jedním z prvních, kteří na zprávu o setkání Babiše a Kundery zareagoval. Milan Kundera byl Niedermayerovým oblíbeným autorem, europoslanec za TOP 09/STAN proto nechce uvěřit, že by se mohl setkat zrovna s Babišem. "Žert dneška," pojmenoval setkání obou mužů v narážce na jedno z děl Milana Kundery.

 

Živo je i pod zprávou o samotném setkání, kterou vydal na svém Facebooku Andrej Babiš. Pavel Malina v diskusi předsedovi vlády například vyčetl, že asi zapomíná, že takový velikáni, jakým právě Kundera je, emigrovali především kvůli takovým, jako je Babiš. Doplnil, že svatoušek Andrej byl a je „estébáckej fujtajbl“ a minulost nikdo nezmění.

 

To, že premiér jednomu z neuznávanějších spisovatelů dal i své knižní dílo, přišlo některým velmi úsměvné. Podle Ivy Ševčíkové je to totiž velká drzost dát své „kolektivní veledílo“ zrovna Kunderovi. Ironicky poznamenala, že doufá, že nezapomněl na autogram s věnováním.

"Udavač si notoval s udavačem," vyjádřila se k Babišovi a Kunderovi Soňa Miňovská.

Podle názoru Pavlíny Henželové asi spisovatel Kundera však úplně při smyslech není, když si pozval do baráku profesionalního zloděje, lháře a práskače.

Helena Grundmanová zase zapochybovala nad tím, kolik z těch zmíněných sedmnácti knih vlastně premiér přečetl. Zároveň jej také opravila, že všechny nemohly být jen romány, jelikož jich tolik ani nenapsal.

Neudržel se ani Marek Litoš, podle kterého jde vidět, že Babiš po pravici a levici začíná vysávat to, co zbylo - Piráty. „Tento poslední styl žebroty o hlasy společně s úspěšným získání důkazů ohledně čapičího hnízda je akorát labutí píseň. Nespasí tě ani uměle vytvořená platonická sympatie v Pizdery ani Dírery a už vůbec ne Bobrery. Přeju ti co nejrychlejší konec,“ nebral si komentující servítky.

„Já mám zase celoživotní zážitek tím, jak je naše zem rozkradená,“ udeřil jako další uživatel se jménem Chong Pjoch Fongby. Dodal, že další rány přijdou ve 2019, kdy končí Natural 95 a bude nahrazen „sračkou“, kterou nemůžou tankovat benzínová auta pod rok výr. 2005. Nebo další zdražení OSVČ o čtyři sta korun.

Srandu si z premiérova oběda s Kunderou dělal Tomáš Vlastník. Ten Babišovi v diskusi vzkázal, že by jej také rád pozval na oběd, i když není slavný spisovatel, ale jen obyčejný svářeč. „Je to výzva, zvu Vás a Vaši ženu na oběd,“ dodal. A co není, může být. Premiér Babiš na jeho výzvu kladně zareagoval se slovy, že je pak rád pozve také. Stačí prý napsat jeho kolegyni na mail, kde bydlíte a jaký telefon. „Zavolá Vám a domluvíme se,“ přislíbil Babiš.

Jestli nakonec literát do Česka dorazí a jestli bude stát o české občanství, je podle mnohých názorů velký otazník. Kundera podle některých názorů stejně zásadně občanství nechce a nepřijede. Platí u něj prý: Nechceme se nikdy vracet tam, kde nám bylo mizerně.

Spisovatel ale vyjádřil naději, že kolem procesu nebude moc papírování. Premiér dodal, že nezná přesný postup pro navrácení občanství, ale bude se o tom informovat.

Na třídenní návštěvu Paříže Babiš odletěl v sobotu. V sobotu se také účastil slavnostní večeře v Elysejském paláci, kterou hostil francouzský prezident Emmanuel Macron. V neděli se zde zúčastní za přítomnosti prezidentů USA Donalda Trumpa a Ruska Vladimira Putina či německé kancléřky Angely Merkelové vzpomínkové ceremonie u příležitosti stého výročí konce první světové války. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…