Přijde sedmička, něco řeknu. Dvojka, budu mlčet. Karbaník Válek rozcupován Xaverem

11.02.2022 20:30

Na svém pravidelném setkání se sešli v XTV.cz moderátor Luboš Xaver Veselý s komentátorem Petrem Holcem. Řeč dnes nebyla o ničem „menším“ než o ministru zahraničních věcí Janu Lipavském (Piráti) a o jeho návštěvě na Ukrajině. A samozřejmě se hovořilo i o hraní karet ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09).

Přijde sedmička, něco řeknu. Dvojka, budu mlčet. Karbaník Válek rozcupován Xaverem
Foto: Reprofoto: XTV
Popisek: Luboš Xaver Veselý a Petr Holec

„A to už víte, že náš Hřib vyrazí na Ukrajinu? Po velkém úspěchu Jana Lipavského na ukrajinsko-ruské frontě musí jet i Zdeněk. Ale já mu rozumím, ta helma tady s námi bude navěky, to je permanentní,“ začal hovořit ke Xaverovi Holec. 

Primátor Prahy Zdeněk Hřib bude vskutku dalším pirátem, který zavítá na Ukrajinu, aby ji podpořil v možném rusko-ukrajinském konfliktu. V pondělí se setká se starostou Kyjeva. „Kyjev musí zůstat svobodnou metropolí a baštou demokracie v regionu,“ uvádí Hřib na facebooku. 

Moderátor Luboš Xaver Veselý následně prohlásil, že nepochopil, proč vlastně ministr Lipavský jel na Ukrajinu. „Já jsem to pochopil. Dělá si reklamu, ale jak už to bejvá při podobných příležitostech... Politici na to mají ohromný talent. Když uděláte nějakou propagační akci, tak se znemožníte," podotkl Holec a poukázal na fotografie Jana Lipavského. „Já tím žiju, budím se se záběry Jana Lipavského v helmě,“ dodal Holec. V průběhu cesty na Ukrajinu se totiž Lipavský stal mimo jiné terčem výsměchu, a to za kombinaci helmy, neprůstřelné vesty a jeho postavy. 

Postava Dušana Jasánka

„On na těch fotkách vypadá jako redaktor Dušan Jasánek, závodní časopis Rudá vatra,“ poznamenal Veselý. „Dušan Jasánek vedle něj vypadal ještě jako atlet, řekněme," míní Holec. „Aspoň mu měli ty brýle sundat, nebo mu koupit nějaké ty modernější brýle, protože on tam opravdu... To je fakt směšný,“ pokračuje Veselý v kritice. „Ale myslíte, že to viděl Putin? Já si myslím, že kdyby náhodou, tak je hotovo, na Ukrajině je mír navěky. Tam nepáchne jedinej ruskej voják,“ odvětil Holec. 

„Myslíte si, že kdyby se tam nedejbože začalo válčit, že by si Lipavský vzal pušku?“ zeptal se Holce Veselý. „Hlavně ne pušku. Já bych doufal, že by ho někam odvezli, ale hlavně, aby tam nezůstal a nezpůsobil tam další průser,“ odvětil Holec. Podle něj byla Lipavského cesta zbytečná. „Nic se tam nevyřeší a on si myslel, že si na tom udělá politické body, ale totálně se znemožnil a ztrapnil, to se stává. Ale víte co je zajímavé? Mě to fascinuje na politicích, jak mají v rámci toho, jak se potřebují propagovat, když si zadáte přední politiky, tak spousta z nich už si vzala uniformu, projeli se tankem, obrňákem a tak. A všichni přitom vypadají trapně. Snažím si vzpomenout na nějakého politika, který přitom vypadal dobře, vemte si, i v Americe to je, zesměšní se u toho, ale na nich je zajímavé to, že si to neodpustí,“ míní Holec. 

Lipavský jako důvod své návštěvy Ukrajiny uváděl, že jde o vyjádření solidarity v napjaté situaci. „Přímo na linii dotyku jsme se seznámili s vojenskou situací na Ukrajině. Od všech tří ministrů z Česka, Slovenska a Rakouska zazněla jasná slova solidarity s Ukrajinou. Bezpečnost Ukrajiny je i bezpečností Evropy. Proto nám není lhostejné, co se na Ukrajině odehrává. Proto Česko stojí za Ukrajinou,“ prohlásil Lipavský.

Jdu hrát karty na mobilu!

„Oni si nechávají radit od blbejch lidí. Představte si, co to muselo být za trotla, hloupýho, bez uvažování, bez sebemenší znalosti nějaké nálady, kterej poradil Schillerové, aby si sedla k pávovi, že on ji vyfotí? To musel bejt úplnej blb. Kdybych tam byl já... – znáte to, kdyby bylo hovno cukr, tak si serem kafe – ale já bych řekl: Paní ministryně, vykašlete se na páva. Vezměte si ty brýle, dejte si je na špičku nosu, vezměte si do ruky nějaké papíry a listujte a napíšeme pod to, že se probíráte kapitolou...“ sdělil Veselý, jak by radil on. 

„Jdu hrát karty na mobilu!“ zareagoval následně Holec po určité výměně názorů s Veselým. „Jsme v práci, ne? Víte, co se odehrává v Senátu?“ zeptal se Holec Veselého, který však nebyl v obraze. Holec mu však celou situaci vysvětlil. „Vyfotili ministra Válka, jak si hraje na mobilu karty!“ obeznámil Holec Veselého. „To je dobrý, to je roztomilý,“ odvětil Veselý.

„Tak vidíte, jaká panuje v politice kolegialita. A víte, čím on se obhajoval? Že se připravuje na projev. Že hraje sám se sebou,“ podotkl Holec. „Anebo si říká: Když přijde srdcová sedmička, tak zahájím ten projev... Jestli přijde křížová dvojka, budu mlčet. A spodek, pane, to je ďábel,“ oponoval Veselý. „A víte, co je závěrečná pointa? Šéf Senátu, když to zjistil, tak oznámil dřívější pauzu, protože panu ministrovi prý není dobře,“ doplnil Holec. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…