Přísně zakázané ovoce! Politické procesy ze 40. a 50. let... Co zjistil Ransdorf pár týdnů před svou nečekanou smrtí? Josef Skála ohromil. Posaďte se

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
06.06.2021 11:22 | Ze sítí

Z PROFILŮ Komunista Josef Skála odpovídal na dotazy čtenářů ParlamentníchListů.cz, kteří se před blížícími volbami ptají, kdy konečně přijde změna ve vedení strany a zda je podle něj předseda Filip srovnatelný zrádce, jako byl v SSSR Gorbačov. „Filipovo odcházení je nekonečné, riskujeme následky. Gorbačov také zatloukal. A ty donebevolající podvody,“ píše Skála. Rovněž vysvětlil, proč komunisté ustoupili od svého volebního programu z roku 1946. Stranou nezůstal ani politický život Klementa Gottwalda.

Přísně zakázané ovoce! Politické procesy ze 40. a 50. let... Co zjistil Ransdorf pár týdnů před svou nečekanou smrtí? Josef Skála ohromil. Posaďte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Shromáždění Vlasteneckého fóra před velvyslanectvím Německa. Vyhlásilo den 30. září jako Památný den vyhnání Čechů z českého pohraničí v roce 1938 a předalo dopis Angele Merkelové

V komunistické straně sílí kritika vůči předsedovi Vojtěchu Filipovi. Část KSČM se jej chce zbavit ještě před volbami. Čtenáři píší Skálovi, že by v případě volby nového šéfa strany vyjádřili rádi své preference alespoň formou ankety.

„Je možné zajistit anketu pro oslovení veřejnosti k podpoře jednotlivých kandidátů přicházejících do úvahy na funkci předsedy Vaší strany, třeba na internetu? Například ‚Budete volit naši stranu: ano – ne, pokud by byl zvolen a) ... xy)?‘ Pokud se ve volbách spolehnete jen na členy strany, bude to dozajista debakl,“ zní čtenářský názor.

„Myslím si, že problémem je, že pod vedením pana Filipa a spol. se stala KSČM byrokratickým spolkem směřujícím k přežití,“ vysvětluje si propad KSČM čtenář.

Skála by takový návrh bral v úvahu. „Díky moc za zajímavý nápad! Míří velice správným směrem. Odpověď na otázku, kdo stranu má vést, je skutečně potřeba zakládat i na tom, jak to vidí širší levicová a vlastenecká veřejnost, a ne jenom interní stranická grémia,“ uvádí.

Má to však své „ale“. „Mohlo by to značně zkomplikovat zákulisní hrátky kmotrů v pozadí. Váš námět se proto jen sotva okotí z iniciativy těch, kdo ve straně drží opratě. Třeba se ho však chopí zrovna Parlamentní listy a/nebo některá další alternativní média. Do personálních úvah a rozhodnutí by to určitě vneslo osvěžující vánek,“ míní.

Jiní však vyjádřili obavy, že ani volby v KSČM nepřinesou straně žádné velké pozitivní změny. „Proč je to uvnitř KSČM s předsedou stále stejné? Předsedou strany by už konečně měl být někdo, kdo by KSČM začal více prosazovat a prezentovat. KSČM převzala vlastně úlohu ČSSD, která se více podobá straně TOP 09,“ píše tazatel.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…