Profesor Tomský vidí temno před námi: Skutečná demokracie poslouchá lid. EU se tomu vyhýbá. Už žádné referendum

17.07.2022 15:22

Ve stínu válečného konfliktu na Ukrajině se umocňuje rozklad západní civilizace, uvádí v rozhovoru pro RadioUniversum.cz politolog Alexander Tomský. Západ podle něj podléhá strašlivé ideologii rovnostářství a snaze odmítnout civilizaci vzešlou z křesťanství. Ale nenabízí nic nového. Politici odmítají poslouchat svůj lid. „Lidé na Západě ztratili víru, dnes věří v cokoli a vnucují to ostatním,“ dodává.

Profesor Tomský vidí temno před námi: Skutečná demokracie poslouchá lid. EU se tomu vyhýbá. Už žádné referendum
Foto: Repro XTV
Popisek: Publicista, komentátor a politolog Alexandr Tomský

Respekt ke svobodě se na Západě pomalu, ale jistě vytrácí, všímá si politolog. „Je to krize západní civilizace, jež má zásady, které dnes jsou všechny naprosto jednoznačně popírány. Západ podléhá destrukci nové ideologie,“ uvádí Tomský.

Ukrajina nám na Západě podle Tomského do jisté míry připomíná, co to znamená národní společenství. „Západ, který teď podléhá strašlivé sociální a společenské ideologii spravedlnosti, rovnostářství a snaze odmítnout celou postkřesťanskou civilizaci, která se z křesťanství vyloupla – to všechno odmítá, ale nenabízí nic nového. Takže Západ je opravdu v krizi,“ dodává s tím, že musí přijít noví politici a představit nějaký jasný plán.

  • Celý rozhovor najdete ZDE

Zmiňuje i budování Evropské unie, kdy nešťastná šéfkomisařka Ursula von Leyen řekla, že Zelený úděl dává Evropě do budoucnosti nový smysl života. To je podle Tomského absurdita. „Politici by se měli starat jenom o to, kolik peněz jde na zdravotnictví, kolik na obranu, měli by být ryze pragmatičtí a měli by chránit staré instituce, které jsme vytvořili během staletí, ne-li tisíciletí,“ pokračuje.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí
Měli by chránit také národní literaturu, učit děti zásadním věcem, to znamená slušnému chování, ale místo toho hledají ideologii: „A našli tento pokus o novou univerzální globální ideologii. Jestli se podaří, nebo ne, nevím. Doufám, že to může být naivita a že tady jsou pořád síly naší staré civilizace, které ji porazí. Ale nebudou to ti stejní politici, jak říkáte, to není možné, budou to noví politici,“ dodává.

Největší problém je samotná demokracie, která přestává být demokratická: „Demokratická, skutečně lidová demokracie, ačkoli to zní jako pleonasmus, poslouchá lid. Politici musí být natolik pokorní, aby poslouchali lid, a to je přesně to, čemu se Evropská unie neustále vyhýbá. Lid už nikdy nedostane příležitost k referendu,“ obává se Tomský.

Neočekává, že spolu s koncem války na Ukrajině přijdou velké změny a návrat k normálu: „Já příslib změn nevidím, a to je můj problém osobní. To víte, každý máme nějakou povahu, a já to vidím velice černě, i když se snažím znít optimisticky,“ poznamenal politolog. A dodal: „Evropa skutečně zestárla, ztratila základní hodnoty, které měla, jako by se doba vymkla z pantů. Je velmi obtížné si představit, že přijde generace, která se postaví proti, a bude mít nějakou sílu. Víte, konzervatismus je obranný, to není ideologie.“

Dobře současnou situaci podle Tomského vystihl Gilbert Keith Chesterton, když řekl: „Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli.“ 

„To je přesně to, co tady máme. Lidé na Západě věří v cokoli a vnucují to ostatním, kteří jsou zaraženi, tak jako mnoho mých přátel nebo dětí. Mám v Anglii pět dětí, některé emigrovaly, ale pět zůstalo. Pozoroval jsem, už když byly děti ve škole, když to v 80. letech začalo, jak se člověk zarazí, protože mu tvrdí nesmysly, kterým nelze věřit. A co na to chcete říct? Když něco řeknete, tak jste fašista, to je strašlivá zbraň, která už předem počítá s odporem, a předem ho eliminuje. A to najdete i u Marxe. Marx je v podstatě konspirativní teorie, to je strašný problém. Na jedné straně vakuum, tak na to má konzervativec reagovat? Vy nechcete společenskou a sociální spravedlnost? Nechcete, aby si muži a ženy byli rovni? Nechcete přijmout sexuální odchylky? Považujete některé lidi za zvrácené, nebo co?“ pokračuje Tomský.

„Mládež je vůči tomu bezmocná. Čili nejsem velký optimista. Nejvíc si dovedu představit, co má tuto ideologii nahradit, to, co máme vykrystalizovat z našich dějin, aby lidé pochopili, že když se to přehání, tak se možná začne bouřit zdravý lidský rozum, pokud ještě vydržel,“ dodává.

Člověk podle něj musí rozlišovat mezi dobrem a zlem, bez ohledu na svou inteligenci, a zároveň potřebuje společnost, kde inteligentní, vzdělaní a schopní tvoří přeci jenom nějakou hierarchii. To všechno se nám podařilo, a to vše nám dnes zase ničí. „A to je horor. A ještě vymíráme. Takže jakou máme budoucnost? Nulovou?“ říká pesimisticky Tomský. „Můžeme se bouřit, ale jestli něco zvládneme, nebo ne, nevím. Já návrat ke křesťanství zpátky nevidím, to je můj osobní pesimismus. A to nejsem křesťan,“ uzavírá politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…