Projev, který zvedl kavárnu ze židle. „Tady se nebude dát žít,“ lomí Hřebejk rukama. Pak přišly sprosťárny

02.09.2022 10:10 | Ze sítí

Poslankyně Berenika Peštová (ANO) se během sněmovní debaty k nedůvěře Fialově vládě rozčílila nad tvrzením členů vlády, zvláště pak ministra průmyslu Josefa Síkely (STAN), že ruský vůdce může za vysoké ceny energií. V internetové obci za to dostala studenou sprchu. Režisér Jan Hřebejk označil členy hnutí ANO za „naprosté dementy“, a další se přidali.

Projev, který zvedl kavárnu ze židle. „Tady se nebude dát žít,“ lomí Hřebejk rukama. Pak přišly sprosťárny
Foto: MŽP
Popisek: Berenika Peštová

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16803 lidí
Ministr Síkela zvedl poslankyni Bereniku doslova ze židle, když od řečnického pultíku hřímal, že cenu plynu i elektřiny určuje právě ruský prezident Vladimir Putin. Tím, jak Rusko tlačí ceny plynu nahoru, stoupají podle něj také ceny elektřiny. „Jako tady slyším z úst pana ministra, že Putin může za to, že máme vysokou energii. Jak za to může Putin, že máme vysokou elektřinu? Co s tím má Putin společného? Já chápu, že Putin ano, Putin může mít nějaký problém, nebo resp. můžeme to stáhnout na plyn. Tomu rozumím. Plyn rozumím. Ale co má společného s lipskou burzou? Co s tím má společného?“ rozlítila se na člena vlády Berenika ve své reakci na svého předřečníka.

A pokračovala: „Jako vy se tady neustále za něco schováváte. Ale tak těm lidem řekněte, na co se mají připravit, co přijde. Já nevím, jestli vám, ale mně už ty složenky přišly. A můžu vám říct, že jsem měla vyvalený voči, vyvalený voči, co mě čeká a co každý měsíc budu platit za elektřinu. Nevím, jak jste na tom vy, ale já budu platit 16 000 měsíčně. Myslíte, že to je málo? Já si myslím, že to není málo. A ti lidi jsou na tom úplně stejně, jako jsem na tom já. Tak těm lidem konečně řekněte tu cestu!“ vyzývala poslankyně hnutí ANO.

Po jejím projevu, v němž zpochybnila vliv Putina na vysoké ceny energií, přišlo velké znechucení. Sociální síť Twitter začaly plnit varovné signály, co by následovalo, pokud by se hnutí ANO vrátilo k moci.

Slova Peštové velmi ostře reflektoval režisér Jan Hřebejk: „Kdo volí ANO, volí tyhle naprosté dementy. A v zemi, kde tohle bude mít jakýkoli podíl na moci, bude nesnesitelné žít. Protože nakonec budou policajti muset šikanovat občany, aby nebránili vládnout těmto naprostým ichtylům,“ napsal ve svém tweetu.

Ve vulgarismech na adresu hnutí ANO mu směle konkuroval také primář z Nemocnice Sokolov Martin Straka (TOP 09), který je dlouhodobým kritikem hnutí ANO: „V ANO zbyli jen zmrdi a volí je ti samí zmrdi. Tupá lůza a póvl. Hezký pátek všem nezmrdům...“ vyjádřil se bez servítek k sněmovnímu projevu Peštové.

„Vše co potřebujete vědět o intelektu a erudici ANO ve 26 vteřinách,“ připsal stručně k sestříhanému videozáznamu z projevu poslankyně novinář a bývalý zpravodaj CNN a České televize Tomáš Etzler.

„Ježiš, to je fakt ostuda,“ zhrozil se i zastupitel hlavního města Prahy za Českou pirátskou stranu Adam Zábranský.

Velmi se pohoršoval také poslanec Jakub Michálek z Pirátů. „Hodně drsné. Babišova poslankyně ve Sněmovně zpochybňuje vliv Putinovy války na zdražování,“ uvedl a odkázal na to, co o Putinově válce říká sama Wikipedie.

Sněmovní debata k vyslovení nedůvěry koaliční vládě Petra Fialy trvá bez přestávky přes 20 hodin. U řečniště se teď střídají s kritickými příspěvky opoziční poslanci z hnutí ANO a SPD, která schůzi vyvolala.

Řadoví poslanci bez přednostního řečnického práva se totiž k vystoupení dostali až po více než 13,5 hodiny od čtvrtečního zahájení jednání. Předtím mluvila vedle opozičních lídrů i část ministrů. Hovořili o svých dosavadních krocích i plánech do budoucna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…