Proočkovanost národa 75 procent? Prymula zametl s Vojtěchem. Uvedl úplně jiné číslo. Takže podzim bude...

06.09.2021 21:20

Počty nově potvrzených nakažených v Česku rostou. V Evropě vidíme, že dochází k poměrně masivnímu nárůstu v řadě zemí, kde už čtvrtá vlna je. Jaký nás čeká podzim, popsal v pořadu Interview ČT24 Roman Prymula, epidemiolog, člen výboru České vakcinologické společnosti a bývalý ministr zdravotnictví. Odhady Adama Vojtěcha na proočkovanost 75 procent do konce podzimu shodil ze stolu. Roušky podle něj možná už ale brzy sundáme. „Jsme jednou z nejpromořenějších zemí na světě,“ uvedl s tím, že zodpovědnost za mrtvé se nemůže svádět jen na politiky, ale i na lékaře, kteří nemoc zlehčovali.

Proočkovanost národa 75 procent? Prymula zametl s Vojtěchem. Uvedl úplně jiné číslo. Takže podzim bude...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula

Roušky a respirátory podle ministra zdravotnictví odložíme, až budeme mít proočkovaných 75 procent populace. Podle něj by se to mělo stihnout do konce podzimu. S takovými odhady by byl exministr zdravotnictví opatrný: „Je to asi riskantní prohlášení. Vidíme, že dochází k prudkému zpomalování, jsme někde na 57 procentech. Myslím si, že se nepodaří proočkovat 75 procent,“ míní Prymula.

Počet nově nakažených případů roste, za neděli jich přibylo139, tedy nejvyšší nedělní nárůst zhruba za dva měsíce. „Je to signál, že dochází k nárůstu, byť není exponenciální, zřejmě se do čísla projektuje počet osob vracejících se z dovolených i těch 111 pozitivně otestovaných ve školách,“ podotkl epidemiolog.

Je možné se spolehnout, že díky očkování bude letošní podzim jiný než loňský? „Já si myslím, že určitě. Situace nebude tak dramatická. I u nás je míra počtu osob, které onemocnění prodělaly, poměrně vysoká. V kombinaci s proočkovanými to garantuje, že tu až tak vysoká vlna nebude,“ uvedl, že čeká rozhodně klidnější podzim.

„Co se nám ale stále nedaří, a je to obrovská škoda, že jsme stále neproočkovali kategorii 60 plus. Je to promarněná příležitost. Ve Velké Británii proočkovaná je a jasně se to projevuje v počtu zemřelých a těžších průběhů,“ podotkl Prymula.

Prymulovi bylo také moderátorkou Barborou Kroužkovou připomenuto, že má brzy výročí – bude to rok od jeho jmenování ministrem zdravotnictví, což jej překvapilo: „Mě fascinuje, že se výročí řeší po uplynutí 11 a půl měsíce. Snažím se vyjadřovat objektivně k situaci, která je tu, to je jedině společné s touto funkcí,“ zasmál se s tím, že by do toho už asi nikdy nešel.

Anketa

Jakou školní známkou ohodnotit vládu Andreje Babiše?

66%
8%
3%
3%
16%
hlasovalo: 8678 lidí
Zahodíme někdy roušky a respirátory? „Pokud bude slušná proočkovanost s těmi, co nemoc prodělali, tak si myslím, že ty roušky opravdu brzy sundáme. S nimi nebudeme žít napořád,“ věří Prymula.

Je však přesvědčen, že i poté zde budou někteří lidé nosit ze své vlastní vůle roušky i nadále, protože se budou cítit ohrožení. „Myslím, že to budou hlavně senioři a dominantně osoby, které mají defekty imunity,“ míní.

Jak moc je nyní Česko promořené? „Zdá se, že jsme jednou z nejpromořenějších zemí na světě. Byla tu obrovská vlna a hodně zemřelých,“ uvedl.

Cítí za tuto „promořenost“ sám částečně zodpovědnost? „Určitě to nebyl proces záměrného promořování. Kdyby kterýkoliv politik věděl, že za to zaplatí 30 tisíci mrtvými, tak by do toho nikdy nešel,“ zdůraznil.

Nevinil by ale jen politiky: „Mě tady nejvíce fascinují lékaři, kteří se tu teď zase objevují, protože si myslí, že se zapomnělo. Byli to lékaři, kteří veřejně říkali, že to onemocnění není závažné a že umírat nebudeme. Bohužel to bylo jinak,“ zdůraznil s tím, že politiky by vinil z loňského prosince, kdy se před Vánoci otevřelo vše i přesto, že bylo jasné, že k tomu dojde. „A v tomto konkrétně já vinu nenesu,“ konstatoval epidemiolog Prymula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…