Protestovat kvůli vlastním penězům je špatné, odsuzuje protest lékařů Uhrová

01.03.2013 22:35

Hosty pátečních Událostí, komentářů byl předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko a místopředsedkyně Sdružení praktických lékařů Jana Uhrová. Ta mimo jiné vysvětlila důvody, proč se sdružení k dnešnímu protestu ambulatních lékařů nepřidalo. Někteří ambulantní lékaři dnes neordinovali a nabízeli pacientům k podepsání petici za lepší podmínky ve zdravotnictví.

Protestovat kvůli vlastním penězům je špatné, odsuzuje protest lékařů Uhrová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

"V naší ambulanci by se neúspěch projevil tak, že bychom mohli mít problémy s předepisováním léků a zdravotnických potřeb," říká Jojko ke krizi, která by nastala v případě, kdy by se ambulantní lékaři s pojišťovnami nedohodli. Celou formu protestu ale odsuzuje místopředsedkyně Sdružení praktických lékařů Jana Uhrová. "My jsme protestovali v roce 2005 a 2006, kdy opravdu nebyly peníze," vysvětluje Uhrová. "To, co vzniklo teď, se dá řešit. Dá se individuálně vyjednávat s pojišťovnami, teď krize není. Protestovat proti ohrožení péče v momentě, kdy nic ohroženého není a dávat pacientovi, kterému je špatně, podepsat petici kvůli vlastním penězům, je špatné," říká k protestu.

Celou akci pak Uhrová označila za nátlakovou a neúčelnou. S tím ale Jojko nesouhlasí. Podle něj byla ona vyhláška pro ambulantní lékaře lepší. "Teď ale máme alespoň možnost vyjednat s pojišťovnami," dodává. V případě neúspěchu by se podle něj regulace dotkla sedmdesáti procent ambulantních lékařů. Podle Uhrové by to ale nebyli pouze oni, koho by se krize dotkla. "Praktičtí lékaři jsou v první linii," připomíná s tím, že pokud se zavře ambulantní ordinace, tak se to dotkne i praktického lékaře. Podle předsedy Sdružení ambulatních specialistů se ale možná blýská na lepší časy. "Pojiš'tovny včera na společném setkání slíbily, že budou spolupracovat. Je pouze potřeba vytěsnit tu hrozbu plošného vypovídání smluv,"  dodává na závěr.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…