Lékaře je třeba podpořit, ministerstvo s nimi nemluví, zdůrazňuje ČSSD

28.02.2013 14:50

Stínový ministr zdravotnictví ČSSD Jan Žaloudík zastává názor, že ministerstvo zdravotnictví nekomunikuje s lékaři o zcela zásadních věcech, jako je třeba financování chodu zdravotnictví. Sociální demokracie proto podle něj podporuje navázání dialogu. Podpořit je třeba také lékaře, kteří na pátek chystají protest, řekl Žaloudík na dnešní tiskové konferenci.

Lékaře je třeba podpořit, ministerstvo s nimi nemluví, zdůrazňuje ČSSD
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

"Ta akce není nijak razantní, že by ohrožovala pacienty, není to žádná forma stávky," soudí Žaloudík. Lékaři si v pátek buď vezmou volno na odpočinek, nebo půjdou na preventivní vyšetření ke kolegům, jinak prý kvůli náporu práce zanedbávají péči o sebe. "Určitě zde nejde o platy lékařů, určitě jde spíše o to, že některé neuvážené kroky a zejména nekomunikace způsobují naprostou rozladu ve zdravotnictví," řekl na dnešní tiskové konferenci. "Protesty lékařů jsou dány jejich znalostí věci a možná, že dřív než občané chápou, co všechno se může ještě za ten rok vládnutí stát," poznamenal.

Čtyři pilíře změn

Podle něj se peníze ze systému vyvádějí například zvýšením daně z přidané hodnoty, nebo tím, že se již několik let nezvyšovala platba za státní pojištěnce. Vadí mu také, že do zdravotnictví nesměřují peníze vybrané na daních z alkoholu a tabákových výrobků.

Jako čtyři pilíře změn, které chce prosazovat, uvedl stabilizaci financování a veřejné kontroly nad penězi, stabilizaci vzdělávání, legislativy a rozdělení nemocnic na nezbytné a zbytečné. "To nadužívání zdravotní péče určitě neuregulujeme 30 nebo 50 korunami," podotkl. Domnívá se, že zdrojů peněz je celá řada, aniž by bylo nutné zvyšovat pojistné.

Heger prý ohrožuje kvalitu a dostupnost zdravotní péče

Zopakoval, že ČSSD je pro zrušení regulačních poplatků s výjimkou poplatku za hospitalizaci. Ten by chtěla omezit délkou třiceti dnů. Připustil, že by tak ve zdravotnictví ubyly tři až čtyři miliardy korun. U některých poplatků však podle něj možná bude nutné víc rozlišovat.

Páteční protest pořádá Česká lékařská komora (ČLK). Tvrdí, že ministr Leoš Heger (TOP 09) omezuje svými zákony a vyhláškami dostupnost, kvalitu a bezpečnost zdravotní péče. Příjmy od pojišťoven podle ČLK klesnou, což prý umožní úhradová vyhláška. ČLK ji chce napadnout ústavní stížností.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…