Proti „dezinformačním fekáliím z Ruska“ musíme zvýšit poplatek za ČT. Senátor Smoljak rozjíždí akci

05.07.2022 22:36 | Ze sítí

Senátor David Smoljak se opět pustil do boje za Českou televizi. Tentokrát ho pobouřil plán na škrty ve veřejnoprávních médiích a otevírá tak téma možného zvyšování koncesionářských poplatků či jiné finanční pomoci ČT. Rozhodně prý nyní nestačí říkat, že na zvyšování poplatků teď „není vhodná doba“. Hrozí se, že se omezování tvorby ČT děje zrovna teď, kdy „ruská propaganda a její domácí pomocníci metají do evropského veřejného prostoru tuny lží a pomluv“. Varuje, že bez pomoci ČT a ČRo přijdou záplavy „dezinformačních fekálií“.

Proti „dezinformačním fekáliím z Ruska“ musíme zvýšit poplatek za ČT. Senátor Smoljak rozjíždí akci
Foto: Senát ČR
Popisek: Senátor David Smoljak promlouvá o nebezpečí některých kandidátů do Rady ČT

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí
Česká televize se v současné době potýká s poklesem reálné hodnoty koncesionářského poplatku a její generální ředitel Petr Dvořák před nedávnem oznámil, že budu nutné začít šetřit.

Dvořák oznámil, že úspornější provoz veřejnoprávní televize se dotkne kanálu ČT3, který kvůli úspoře 120 milionů korun zruší, a kanálu ČT sport, u kterého se omezí nákupy vysílacích práv či výroba sportovních pořadů. Omezit se mají také kupříkladu investice či studiová výroba ve studiu Ostrava.

Česká televize plánuje spořit téměř ve všech oblastech a úspory mají mezi roky 2023 a 2024 činit až 910 milionů korun. Nebude se škrtat pouze ve zpravodajství či v investigativní žurnalistice, tedy v pořadech 168 hodin a Reportéři ČT. Ředitel to zdůvodnil tím, že ČT si hodlá udržet pověst nejdůvěryhodnější televize.

Právě tyto velké škrty pobouřily senátora Davida Smoljaka, jenž se v minulosti pouštěl do „boje o ČT“ již mnohokrát a častokrát se připojoval do nejrůznějších iniciativ podporující veřejnoprávní vysílání v jeho současné podobě.

Poukázal, že koncesionářské poplatky jsou zamrzlé na stejné výši už mnoho jet. „Česká televize i Český rozhlas patří k nejsledovanějším médiím v zemi. Všichni se shodujeme, že jejich role v době vrcholící informační i skutečné války je naprosto nezastupitelná a zároveň už 14 let v případě ČT a 17 let v případě ČRo nejsme ochotní ani o korunu zvednout koncesionářské poplatky,“ nechápe senátor.

Vadí mu zejména omezování v produkci obou veřejnoprávních médií i propouštění, které v případě České televize postihne až 50 lidí v letošním roce a dalších 200 během následujících dvou let. Podle Smoljaka začne vlivem šetření nevyhnutelně klesat kvalita i rozsah veřejné služby.

„To vše v době, kdy ruská propaganda a její domácí pomocníci metají do evropského veřejného prostoru tuny lží a pomluv, jejichž hlavním cílem je rozeštvat společnost a zaplavit ji dezinformačními fekáliemi,“ bije senátor na poplach.

„Krčit rameny a říkat, že pro zvyšování poplatků (o jednotky korun!) teď ‚není vhodná doba‘,“ podle Smoljaka „rozhodně nestačí“.

Senátor tedy začal sám jednat a pozval si proto zástupce Ministerstva kultury i obou veřejnoprávních médií do Senátu, aby se probralo, „co s tím“.

Jde tak o další snahu Smoljaka v Senátu řešit situaci ve veřejnoprávních médiích. V minulosti tak činil například při údajné „nevhodnosti“ některých osob do rad ČT a ČRo. Před více než dvěma roky Smoljak kvůli této věci novinářům prezentoval právní konstrukci, kterou jemu a dalším senátorům ze senátní komise pro sdělovací prostředky předtím prezentoval Mgr. Jiří Kučera, právní expert Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky, dle které by neměli být do Rady ČT voleni lidé, kteří neuznávají její „veřejnoprávní charakter“.

„Takže v případě politických nominací, nebo v případě kandidatury lidí, kteří otevřeně říkají, že nechápou smysl médií veřejné služby či že by tato média chtěli zrušit, zprivatizovat, zestátnit, vyhodit do povětří, tak je to v zásadním rozporu s duchem toho zákona,“ představil Smoljak v roce 2020 návrh, který tehdy vzešel od Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…