Protrhly se zábrany. Black Lives Matter, divné volby a média proti Trumpovi. Právník Břicháček o nových USA

23.01.2021 19:55 | Zprávy

ROZHOVOR Za vtrhnutí příznivců prezidenta Donalda Trumpa do Kapitolu na počátku ledna mohla atmosféra vygradovaná neschopností levicových elit smířit se s jeho vítězstvím, neopodstatněným impeachmentem, spory o regulérnost prezidentských voleb a hlavně „divoké běsnění pod heslem Black Lives Matter“, sčítá v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz právník a publicista Tomáš Břicháček. Právě řádění aktivistů Black Lives Matter podle něj „protrhlo poslední zábrany“. „Americká společnost a politický systém se ocitly ve stavu hluboké krize a rozvratu,“ míní s tím, že by nyní ruka zákona měla tvrdě dopadnout na výtržníky z obou táborů. Odpověděl též, zdali bylo pro Ameriku Trumpovo prezidentské období lepší než to jeho předchůdce Baracka Obamy a zdali ještě můžeme čekat, že by Trump opět za čtyři roky usedl do Oválné pracovny Bílého domu.

Protrhly se zábrany. Black Lives Matter, divné volby a média proti Trumpovi. Právník Břicháček o nových USA
Foto: Břicháček
Popisek: Právník a publicista Tomáš Břicháček

6. ledna 2021 došlo ke vtrhnutí příznivců prezidenta Donalda Trumpa do budovy Kapitolu. Celkový účet zní na pět lidských životů a desítky zraněných. Na čí vrub tyto oběti jdou?

Tuto událost především nesmíme vytrhávat z kontextu vývoje předcházejících měsíců a let, kdy se atmosféra ve Spojených státech stávala čím dál více bouřkově dusnou. Na vině byla do značné míry neschopnost levicových elit smířit se s vítězstvím Donalda Trumpa v prezidentských volbách 2016. Vše vygradovalo v loňském roce, který začal s neopodstatněným impeachmentem a skončil ve sporech o regulérnost prezidentských voleb. Budeme si z něj ale hlavně pamatovat divoké běsnění pod heslem Black Lives Matter. Právě to protrhlo poslední zábrany, které stály v cestě hrubému násilí a sesuvu zbývající úcty vůči národním symbolům a veřejným orgánům. Americká společnost a politický systém se ocitly ve stavu hluboké krize a rozvratu.

Právě dramatická situace loňského jara a léta se stala podnětem k napsání naší knihy Sebedestrukce Západu (IVK, srpen 2020) s výmluvným obrázkem hroutící se Sochy svobody na obálce. Tam jsme nynější americkou krizi jasně pojmenovali a zasadili do rámce procesu „kulturní revoluce“ (či „kulturní války“), který probíhá v USA od šedesátých let minulého století. Obrazoborecká kampaň BLM pro nás nebyla překvapením, protože vývoj k ní směřoval. Stejně tak jsme předpovídali i konfliktní průběh voleb.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…