Průzkum z Velké Británie, který nepotěší Theresu Mayovou

03.10.2018 7:21

Bruselský server Politico zveřejnil výsledky průzkumu, které souvisejí s brexitem. Konkrétně možnosti Velké Británie odejít z Evropské unie bez či s dohodou. Průzkum mimo jiné ukázal, že premiérka Theresa Mayová nemá příliš velkou důvěru ani v jednom z obou táborů.

Průzkum z Velké Británie, který nepotěší Theresu Mayovou
Foto: nbcnews.com-repro
Popisek: Theresa Mayová

Tématem britské politiky číslo jedna jsou diskuze nad tím, jestli se podaří premiérce Therese Mayové vyjednat s Evropskou unií dohodu, nebo odejde Velká Británie bez ní. Především z řad labouristů a příznivců setrvání země v EU se také ozývají hlasy, které volají po opakování referenda. Mimochodem tuto variantu před několika dny doporučoval Britům také český premiér Andrej Babiš, zatímco Mayová vypsání dalšího referenda odmítá.

Nejistota nad způsobem odchodu Velké Británie z EU nahrává zastáncům uspořádání druhého, „opravného“ referenda. Nicméně i přesto je britská společnosti rozpolcena a ani jeden z obou táborů nedisponuje většinou. V rámci průzkumu společnosti GQR Research, který probíhal mezi 24. a 26. zářím, bylo osloveno téměř patnáct set osob. Respondenti museli předem říci, jestli hlasovali pro, či proti brexitu a jestli jsou voliči labouristů, nebo konzervativců.

Celý text v angličtině je ZDE.

Z průzkumu mimo jiné vyplývá, že 56 % příznivců brexitu by chtělo z EU odejít i bez dohody. U voličů konzervativců by pro tuto variantu bylo 44 % lidí. U voličů labouristů a příznivců setrvání v Evropské unii naopak převažuje názor, že lepší by bylo odejít s dohodou. Zatímco mezi voliči labouristů by odešlo z EU bez dohody 26 %, obecně mezi příznivci setrvání země v EU to bylo pouhých patnáct procent voličů.

Naopak velmi jednoznačné byly odpovědi na otázku, jestli by raději lidé akceptovali dohodu Mayové, nebo zůstali v EU. Mezi konzervativci je to 66 % pro dohodu a ještě o čtyři procenta víc u voličů, kteří hlasovali pro brexit. Přibližně stejně, ale v opačném gardu, dopadl průzkum u zastánců setrvání Velké Británie v Evropské unii. Plných třiasedmdesát procent z nich by upřednostnilo setrvání v EU než dohodu, kterou případně vyjedná konzervativní vláda.

O něco méně rozhodně se projevili účastníci průzkumu v otázce, jak by hlasovali v referendu, pokud by si mohli vybrat mezi dohodou premiérky Mayové a možnosti dosáhnout nové dohody. Tato část průzkumu ukazuje, že premiérka Mayová nemá příliš velkou důvěru ani u voličů konzervativců, ani u příznivců brexitu. Téměř čtyřicet procent konzervativních voličů by raději dalo přednost nové dohodě a u druhé skupiny to bylo dokonce 45 %.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…