První děti ukrajinských uprchlíků už nastoupily do českých škol

07.03.2022 21:35

V Česku se otevírají první tři jednotřídky pro děti Ukrajinců prchajících před válkou. Jedna bude v Praze a další dvě v Brně. Děti se nemusí hned do škol hlásit, ale musí mít na to právo. „České školy se s tím musí vyrovnat, je to zásadní, aby i ženy z Ukrajiny mohly dostat práci,“ uvedl pro ČT ministr školství Petr Gazdík (STAN). Se začleněním nových dětí do škol pomáhají také učitelé a ředitelé, říká Luboš Zajíc, prezident Asociace ředitelů základních škol a ředitel Základní školy Pečky.

První děti ukrajinských uprchlíků už nastoupily do českých škol
Foto: cppp.cz
Popisek: Děti, ilustrační foto.

Pro ukrajinské děti v těchto dnech vzniká síť vzdělávacích zařízení. Projekt počítá i s distribucí ukrajinských učebnic do vybraných škol.

„Ve čtvrtek a v pátek ráno jsem byl v Bruselu, kde jsem se snažil přesvědčit eurokomisařku pro vzdělávání a další představitele EU, aby co nejrychleji otevřeli operační program Jan Ámos Komenský. Aby hledali další formy, jak dětem pomoci,“ sdělil Gazdík novinářům, že představil formy, které od zahájení rusko-ukrajinského konfliktu používá České republika. „A byli jsme označeni za vzor,“ zdůraznil.

Už po prvních deseti dnech konfliktu ukrajinské děti zasedly v Česku do ukrajinské třídy. A další stovky dětí už dnes v regionech ČR přicházejí do českých škol.

„Je to situace, se kterou se české školy budou muset vyrovnat, protože je to podmínka k tomu, aby rodiče, zejména ženy, které přicházejí z Ukrajiny, mohly dostat práci, jít do práce. Bez toho to nepůjde,“ upozornil.

Anketa

Pocítili jste již výrazné zvýšení cen pohonných hmot?

60%
3%
hlasovalo: 54998 lidí
V současné době je podle Gazdíka možné integrovat do českých škol až sto tisíc ukrajinských dětí. „Vláda skutečně nezahálí, pracujeme i přes víkendy. Na ministerstvu školství jsme včera dopsali zákon, který chceme ve středu na vládě probrat. Měl by definovat věci, se kterými školský zákon nepředpokládal, že by se mohly stát. Třeba to, že by si ukrajinští studenti středních škol mohli podat přihlášku na střední školu v pozdějším termínu. Nebo že mohou vzniknout nulté ročníky či možnost začlenit ukrajinské učitele do českých škol a další věcí, které budou akutně potřeba,“ přiblížil.

Ministr školství poděkoval ředitelům a učitelům, že pomáhají děti začlenit do škol a že systém funguje. Ministerstvo školám minulý týden rozeslalo podrobný manuál a zřídilo speciální informační linku a web. „Vše funguje. Máme skvělé ředitele, skvělé učitele,“ podotkl Gazdík.

Ředitelé a učitelé se zároveň snaží české děti seznamovat s tím, co se na Ukrajině děje, aby své nové spolužáky z Ukrajiny přijali co nejlépe. „Žáci se sami ptají, chtějí vědět, co se děje. Průběžně se tedy snažíme je informovat, co se děje, co nás čeká, třeba i příchod nových žáku,“ řekl ředitel Základní školy Pečky Luboš Zajíc.

Cílem je podle něj žáky informovat objektivně a zbytečně je nestresovat: „Snažíme se vytvořit přijatelné prostředí, které je vstřícné pro ty, kteří k nám nyní přicházejí. Nechceme vytvářet atmosféru strachu a stresu,“ doplnil ředitel.

Cítí ze strany dětí strach a obavy? „Je to velice individuální. Dětí jsou ale velice vnímavé. Projevilo se to i v dnešním přijímání nového žáka, spolužáci se mu snaží pomáhat, jsou vstřícní, kamarádští,“ zmínil, že k tomu škola využívá i zdroje ze strany ministerstva školství. „Máme nahlášeny už další žáky, kteří budou nastupovat do běžné výuky. Jak bylo řečeno, není to jejich povinnost, ale jejich právo,“ uzavřel Zajíc s tím, že zájem ukrajinských rodičů zapsat děti do škol v ČR narůstá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…