Pusťte mě k tomu, vím, jak by se to mělo dělat, uvažuje o svém prezidentsví Kalousek

02.01.2022 14:40

Někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), jenž minulý rok opustil po 22 letech Poslaneckou sněmovnu, promluvil o svém návratu do politiky; láká ho funkce prezidenta republiky. V rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že do konce zimy se rozhodne, zda bude kandidovat na hlavu státu. Miloš Zeman je podle něj „extrém, který z Hradu dělá centrum moci“.

Pusťte mě k tomu, vím, jak by se to mělo dělat, uvažuje o svém prezidentsví Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

O kandidatuře na prezidenta Kalousek prý vážně uvažuje: „Přemýšlíte o tom, jak by se to mělo dělat, a máte pocit, že vy byste to uměl, tak máte chuť říct lidem: Podívejte se, pusťte mě k tomu, já si myslím, že vím, jak by se to mělo dělat. Takže v téhle intenci o tom přemýšlím. A nějak se budu muset rozhodnout do konce zimy. Ať už se rozhodnu jakkoliv, tak bych se velmi rád účastnil diskuse, jak by se to mělo dělat, ať už tím prezidentem bude kdokoliv,“ říká Kalousek.

  • Původní zdroj ZDE

Kritizuje současného prezidenta Miloše Zemana za snahy ze systému parlamentní demokracie udělat poloprezidentský systém. „Když se podíváte na výkon funkce jeho mandátu za Babišovy vlády, tak Miloš Zeman byl mnohem víc koaliční partner než prezident. Dokonce strana Zeman měla ve vládě svoje ministry, které si tam prosadila. A strana Zeman spolurozhodovala o vládních rozhodnutích. A to přesně není úkol prezidenta,“ míní Kalousek.

Zeman je prý extrém v tom, že dělá z Hradu nějaké centrum moci. Alternativní k vládě, nebo alternativní k Parlamentu ČR. „Miloš Zeman je samozřejmě extrém. Ale ti prezidenti před ním to dělali také,“ dodává Kalousek, který by i tohle chtěl změnit.

„Podle mého názoru by ta funkce měla být vykonávána neskonale civilněji. Proto občas říkám, že by bylo ideální, kdyby svoji běžnou agendu řešil prezident někde jinde než na Hradě. Je v tom velká síla, je v tom velký symbol. Ten Hrad a to shlížení svrchu,“ pokračuje Kalousek.

„Potřebujeme prezidenta, který bude výkonem své funkce parlamentní demokracii posilovat. Nikoliv oslabovat. To znamená, že konečně bude akceptovat, že on není konkurentem premiéra, že není alternativní vláda a nebude se snažit kolem Hradu vytvořit mocenskou skupinu,“ uzavírá Miroslav Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…