Putin se prý bojí poklesu své popularity kvůli zhoršující se životní úrovni Rusů

10.12.2015 10:24

Kreml je znepokojen možným poklesem popularity prezidenta Vladimira Putina a vysílá do problémových regionů speciální týmy, které mají na místě situaci řešit. Napsala to agentura Bloomberg v reportáži z Ruska. Likvidací potenciálních ohnisek nespokojenosti se podle americké agentury zabývá kremelská Federální ochranná služba (FSO), utajovaný sbor agentů, jejichž hlavním úkolem je zajistit bezpečnost hlavy státu.

Putin se prý bojí poklesu své popularity kvůli zhoršující se životní úrovni Rusů
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Preference prezidenta jsou v Rusku stále velmi vysoké, zejména díky loňské anexi Krymu, bojovým operacím ruského letectva v Sýrii a vzedmutí národní pospolitosti tváří v tvář sankcím Západu. Hospodářská situace je ale čím dál horší a životní úroveň klesá stejně jako reálné příjmy obyvatelstva, připomíná Bloomberg.

Putin spoléhá na tradiční ruskou trpělivost

Putin podle zdrojů americké agentury spoléhá především na tradiční trpělivost Rusů. Aby ale předešel problémům, nechal vytvořit speciální týmy, jejichž hlavní součástí jsou pracovníci FSO. V problémových a krizí nejvíc postižených regionech zkoumají situaci, a pokud najdou možná ohniska odporu, snaží se nalézt řešení. Do oblasti začnou proudit dotace, stát podporuje tvorbu nových pracovních míst.

Většina Rusů pociťuje nedostatek peněz při nákupu základních potravin

Podle odhadů expertů se počet potenciálních ohnisek protivládního odporu v Rusku ve srovnání s koncem 90. let zvýšil o třetinu. Úřady například očividně podcenily odpor řidičů dálkové nákladní dopravy, kteří masově protestují proti zavedení mýta. Problémová situace je i v automobilce AvtoVAZ postižené propouštěním. Podobné problémy mohou vyvolat vlnu masových demonstrací.

Podle odhadů ruské Vysoké hospodářské školy se letos počet Rusů žijících pod hranicí bídy ve srovnání s loňskem zvýšil o tři miliony lidí. Počet příslušníků střední třídy se zároveň o šest milionů snížil. Finanční potíže při nakupování základních potravin podle průzkumů pociťuje 54 procent Rusů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…