Putinův návrh konce války. Překvapení

24.05.2024 22:00 | Zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin je podle agentury Reuters ochoten uzavřít příměří s Ukrajinou, budou-li zachovány současné bitevní linie. Agenturní zpravodajství se ve své zprávě opřelo o čtyři ruské zdroje z bezprostředního okolí hlavy státu.

Putinův návrh konce války. Překvapení
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Ruský prezident Putin se podle všeho totiž bojí, že při případné další mobilizaci, kterou by potřeboval k úplnému vítězství nad Ukrajinou, by mu klesla ještě více popularita a ze země by utekly tisíce mužů. Zároveň agentura Reuters píše o tom, že Putin vyjádřil frustraci z toho, že jednání s Ukrajinou ohledně příměří chce zmařit Západ, stejně tak o míru nechce jednat – alespoň se to má domnívat ruský prezident – ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

Slova o tom, že Rusko nechce „věčnou válku“, pak potvrdil ve svém komentáři také Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Podle něj je Rusko otevřené dialogu.

Ruská politická analytička Taťjana Stanovajová k tomuto tématu na svém twitterovém profilu uvedla, že Putin signalizoval už loni v září, že Moskva je připravena jednat. „Příměří je pro něj výhodné: umožnilo by mu ponechat si to, co už získal, politicky by oslabilo ukrajinské vedení, demotivovalo Západ od dodávek zbraní a poslalo by vojáky z fronty. Takto Putin hodlá vyhrát válku,“ zmínila a varovala před tím, že pokud Kyjev nezačne jednat, je možné, že Kreml na podzim anektuje Charkovskou oblast.

V případě, že by nyní došlo ke zmrazení konfliktu, Rusko by si podle současných frontových linií ponechalo velké části čtyř ukrajinských regionů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jste lhář a nejhorší premiér, vyslechl si Fiala od podnikatele. A povolily nervy

15:25 Jste lhář a nejhorší premiér, vyslechl si Fiala od podnikatele. A povolily nervy

Premiér Petr Fiala (ODS) se dostal do křížku s jedním z podnikatelů na debatě Restart Česka v pražsk…