Radost? Schwarzenberg krotí radost SPOLU. Bude to úplně jinak

09.10.2021 17:25

Podle dosavadních dostupných výsledků sčítání volebních hlasů ve volbách vítězí ANO, koalice SPOLU a PirSTAN získají pravděpodobně většinu. Bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg ve volebním štábu koalice SPOLU živě komentoval pro novináře politický vývoj. Je podle něj jasné, že Andrej Babiš bude premiérem, dokud bude na Hradě sedět Miloš Zeman. Zároveň se přihlásil k podpoře vzniku povolební koalice SPOLU s Piráty a hnutí STAN. „Čeká nás ohýbání představitelného i nepředstavitelného,“ dodává k tomu moderátor Filip Horký.

Radost? Schwarzenberg krotí radost SPOLU. Bude to úplně jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Podle knížete Schwarzenberga je velmi reálné, že Babiš bude další čtyři roky sedět v křesle předsedy vlády. „Ano, samozřejmě. Pověří jistě pana Babiše. Bude se to snažit táhnout až do konce svého prezidentování, aby žádný jiný neměl šanci,“ uvedl, že premiérování nelze Babišovi upřít do března 2023, kdy Zemanovi končí prezidentský mandát.

TÉMA: Volby 2021

Zároveň se však vyslovil proti tomu, že by měl být snad Zeman sesazen ze zdravotních důvodů. A to i v případě, že by pro to měla koalice SPOLU s koalicí Piráti a STAN většinu. „Byl bych velice proti tomu. Sesazení z politických důvodů a říci, že ze zdravotních jako záminku, tak to by byla nejhorší věc, co bychom mohli udělat,“ míní kníže, který by prý podpořil vznik koalice SPOLU s Piráty a hnutí STAN. „Jiná neexistuje, nevidím žádnou jinou,“ nechal se slyšet.

K jeho slovům Filip Horký souhlasně dodává: „Má absolutní pravdu. Nejásejme. Čeká nás ohýbání představitelného i nepředstavitelného. Vítězství v těchto volbách (pokud nezíská opozice 120) je jen průběžný výsledek,“ píše ve svém tweetu.

 

 

O 200 poslaneckých křesel letos usiluje 5 242 kandidátů, které nominovalo 22 volebních uskupení. V porovnání s předchozími sněmovními volbami v roce 2017 mají voliči výběr užší. 

Komise nyní sčítají hlasovací lístky a další údaje, jako je například počet voličů. Tyto informace následně postoupí ke zpracování výsledků voleb Českému statistickému úřadu, který výsledky hlasování zveřejní na volebním webu. Volební výsledky budou zveřejňovány průběžně, většina z nich by mohla být známa do pozdního večera.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…