Rána, která rozkývala svět. Američané s Brity zaútočili na povstalce v Jemenu

12.01.2024 12:23

USA, Velká Británie, Austrálie, Kanada a Bahrajn. To jsou země, které se podílely na útoku proti jemenským povstalcům – Húsiúm, kteří v Rudém moři ohrožují světový obchod. Hlavní zásah provedli Britové a Američané. Co bude dál? Saúdská Arábie varuje před eskalací konfliktu, do kterého by se teoreticky mohly zapojit i Spojené arabské emiráty. A mezitím ropa na světových trzích zdražila.

Rána, která rozkývala svět. Američané s Brity zaútočili na povstalce v Jemenu
Foto: Archiv
Popisek: Jemen

Válka v Izraeli dosáhla nového rozměru. Britové a Američané společně zasáhli proti Húsiúm, jemenským povstalcům, které podporuje Írán. Povstalci na začátku války Izraele proti teroristům z palestinského hnutí Hamás oznámilo, že budou z Jemenu ostřelovat lodě míří do Izraele. Nakonec ostřelovali nejen je, ale řadu dalších lodí, čímž ohrozili světový obchod. Rudým mořem proplouvá asi 15 procent světového obchodu. Právě proto Britové a Američané přistoupili ke společné akci. Údery byly provedeny letecky i námořní silou, tedy za účasti lodí a ponorek. S požitím tzv. chytré munice.

Teď Britové s Američany tvrdí, že omezili schopnost Húsiú dál napadat lodě v oblasti. Podle agentury Reuters celé akci poskytly podporu Austrálie, Bahrajn, Kanada a Nizozemí. Írán útoky proti Húsiúm odsoudil. Rusové žádají svolat Radu bezpečnosti OSN. Ke zklidnění situace vyzvala podle CNN také Čína. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ning na pravidelné tiskové konferenci uvedla, že Peking „vyzývá všechny relevantní strany, aby zachovaly klid a zachovaly se zdrženlivosti, aby se konflikt nerozšířil“.

Svědci v Jemenu agentuře Reuters potvrdili výbuchy po celé zemi, prezident Joe Biden ve čtvrtečním pozdním prohlášení varoval, že v případě potřeby nebude váhat podniknout další kroky.

„Tyto cílené údery jsou jasným vzkazem, že Spojené státy a naši partneři nebudou tolerovat útoky na náš personál, ani nedovolí nepřátelským aktérům ohrozit svobodu plavby,“ uvedl Biden.

Húsíjský představitel potvrdil „nálety“ v hlavním městě Saná spolu s městy Saada a Dhamar a v guvernorátu Hodeidah a označil je za „americko-sionisticko-britskou agresi“.

Svědci agentuře Reuters sdělili, že cílem náletů byla vojenská základna v sousedství letiště v Saná, vojenský objekt poblíž letiště v Taizu, húsijská námořní základna v Hodeidě a vojenské objekty v guvernorátu Hadždža.

Hrozí, že v celém regionu bude dál narůstat napětí.

„Obáváme se, že by mohlo dojít k eskalaci,“ řekl Andreas Krieg z King's College v Londýně a varoval před rizikem, že by do konfrontace mohly být vtaženy také Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. Saúdská Arábie ve svém prohlášení po úderech vyzvala ke zdrženlivosti a „vyhnutí se eskalaci“.

Spojené státy rovněž obvinily Írán, že se na útocích Húsiú v Rudém moři podílí operativně a poskytuje vojenské kapacity a zpravodajské informace k jejich provádění. „Domníváme se, že se zcela jistě podílel na každé fázi,“ řekl novinářům vysoký americký představitel.

Húsíové, kteří ovládají většinu území Jemenu, neuposlechli výzvy OSN a dalších mezinárodních organizací, aby zastavili své raketové útoky a útoky dronů na námořní trasy v Rudém moři, a varování Spojených států před následky, pokud tak neučiní.

„Tento úder měl dva měsíce zpoždění, ale je to dobrý první krok k obnovení odstrašení v Rudém moři,“ uvedl v prohlášení, na které také upozornila agentura Reuters, americký senátor Roger Wicker, hlavní republikán v senátním výboru pro ozbrojené služby.

Agentura Reuters také připomněla, že ještě v prosinci loňského roku se více než 20 zemí dohodlo na účasti v obranné koalici vedené USA, známé jako operace Prosperity Guardian, která zajišťuje obchodní dopravu v Rudém moři. Americké a britské údery však podle agentury probíhají mimo tuto koalici.

Ve čtvrtek kontraadmirál Emmanuel Slaars, společný velitel francouzských sil v oblasti Rudého moře, řekl novinářům v Paříži, že francouzské námořní síly hlídkují ve vodách, kde operují Húsíové, „aby zabránily dalším útokům“, a také „doprovázely francouzské lodě nebo lodě s francouzským zájmem po celou dobu jejich přeplavby“.  Na jeho slova upozornila americká zpravodajská stanice CNN.

Slaars také prozradil, že síly francouzského námořnictva zůstávají „pod národním velením“ a „nejsou podřízeny“ Spojeným státům; nicméně spolupracují a sdílejí zpravodajské informace s Washingtonem.

James Heappey z britského ministerstva obrany oznámil, že Britové prozatím v oblasti neplánují další operace. „Včera v noci byla omezená, přiměřená a nezbytná reakce v sebeobraně našich válečných lodí v regionu,“ řekl Heappey BBC News. Všech 14 cílů bylo úspěšně zasaženo, řekl, včetně 12 amerických útoků a dvou britských úderů proti několika cílům Houthi ve čtvrtek v oblastech Jemenu kontrolovaných Húsii.

BBC také upozornila, že po útoku ceny ropy vyskočily na světových trzích o 2 procenta.

„Tímto úzkým průchodem se denně pohybuje více než 20 milionů barelů ropy, což odpovídá zhruba pětině celosvětové spotřeby. Útoky Íránem podporovaných Húsiů na lodě v Rudém moři v posledních týdnech narušily obchod a tok paliva. Největším rizikem pro ceny ropy je, pokud bude Írán vtažen přímo do konfliktu, což by mohlo ohrozit produkci a toky v regionu, který produkuje třetinu světové ropy,“ napsala k tomu BBC.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kam ještě nestrčili ty svoje válečnické rypáky ? , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseA.Ka. , 12.01.2024 14:41:14
Těch míst je ve světě už opravdu málo.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…