Rána pro ekonomiku? Tyhle informace z Číny jsou důležité. Nevyřčené varování

16.02.2020 14:20

Pokud jste se radovali, že ve spojitosti s koronavirem máme to nejhorší za sebou, radovali jste se předčasně, varovala ekonomka Šichtařová. A předpověděla, co nás čeká.

Rána pro ekonomiku? Tyhle informace z Číny jsou důležité. Nevyřčené varování
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

Není to tak dlouho, co se zdálo, že čínský koronavirus se šíří relativně pomalu, a na finančních trzích se jásalo, že snad máme to nejhorší za sebou. Jenže podle ekonomky Markéty Šichtařové je všechno jinak.

Anketa

Máte rádi Stanislava Křečka?

95%
5%
hlasovalo: 32336 lidí

Čína totiž najednou, v podstatě přes noc, oznámila navýšení počtu mrtvých a nakažených zhruba o 15 tisíc. Pravděpodobně nejde o to, že by skokově došlo ke zvýšení počtu nakažených. Spíš jde o to, že tady byla chyba statistiky a Čína nevykazovala všechno. Pro finanční trhy to ovšem znamená, že jsme tam, kde jsme byli před tím, než finanční trhy propadly nemístnému optimismu. Rázem je zase všechno s náladou na finančním trhu úplně jinak,“ upozornila ekonomka.

Statistiky prý navíc ukazují i nápadný nesoulad mezi počty mrtvých v Číně a v dalších zemích. I to podle Šichtařové ukazuje, že Čína ve skutečnosti podhodnocuje počty nemocných a do statistik zahrnuje především pacienty, kteří už mají vážné symptomy nemoci. „Pokud někdo nákazu přechází doma, tak se vůbec do vykázaných čísel nedostane,“ upozornila Šichtařová.

Z hlediska zdraví lidí je to vlastně dobrá zpráva, protože to naznačuje, že koronavirus nemusí být tak nebezpečný. Jenže ekonomové po celém světě skutečně mohou mít obavy, že počty nakažených jsou stále podstatně vyšší, než Čína přiznává – tudíž nejeden čínský podnik stojí a čínská ekonomika oslabí ještě víc, což ovlivní celý svět, počítaje v to i našeho důležitého západního souseda, Německo.

„Čína stojí, Čína má zavřené některé fabriky a tím pádem vypadávají subdodávky pro německý průmysl,“ konstatovala Šichtařová, s tím, že to bude rána pro celou eurozónu. Průmysl v eurozóně už je v recesi.

Ale kdybyste se chtěli radovat, že neplatíme eurem, takže stojíme mimo eurozónu a nemusíme se tolik bát, Šichtařová znovu váš optimismu zbrzdí – a konstatuje, že v recesi je už vedle slovenského průmyslu i ten český, a to se dřív či později projeví v celkové ekonomické situaci České republiky. Se zpomalením celé české ekonomiky počítá i Evropská komise.

„Loni česká ekonomika oficiálně rostla o 2,5 procenta. Nyní Evropská komise očekává zpomalení růstu na 2,1 procenta. Já si ovšem myslím, že to je příliš přehnaně optimistický předpoklad. Zkrátka, na jakoukoli instituci se momentálně podíváme, skoro všechny se připravují na mnohem tvrdší přistání, než se až dosud očekávalo,“ uzavřela varovně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…