Randák: Zeman sledován BIS? Kdo mu to donesl, patří do kriminálu

23.08.2021 13:52

Generál ve výslužbě Karel Randák se v rozhovoru pro Lidovky.cz vyjádřil ke včerejším slovům prezidenta Miloše Zemana týkajícím se BIS. „Ten, kdo tu informaci vynesl, má jít sedět,“ říká Randák k odposlechům.

Randák: Zeman sledován BIS? Kdo mu to donesl, patří do kriminálu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Randák

Anketa

Je dobře, že BIS podle tvrzení prezidenta Zemana odposlouchává jeho okolí?

hlasovalo: 12720 lidí

Prezident Miloš Zeman se včera v rozhovoru pro Blesk vyjádřil k BIS a k tomu, že je naštvaný na premiéra Andreje Babiše (ANO), že se nezbavil šéfa BIS Michala Koudelky. „Jsem mírný člověk, takže naštvanost se projeví tím, že to při nejbližším setkání Andreji Babišovi vytknu. A to je vše, neboť ho mám docela rád,“ uvedl Zeman. A dodal, proč je na Koudelku naštvaný: „Před několika dny mě jeden vysoký důstojník BIS informoval o tom, že pan Koudelka nařídil odposlouchávání mého nejbližšího okolí, tedy i mě. A tak jsem o tom informoval pana premiéra, posléze pan premiér za přítomnosti pana kancléře mně sdělil, že odposlechy zastavil, ale nebyla to pravda, protože z útrob BIS jsem se opět dozvěděl, že odposlechy pokračují. A já se teď musím ptát, když jsem chvíli počkal, jestli se něco bude dít, jestli se někdo z nás dopustil nějakého trestného činu, tak co se bude dít dál, a jestli se případně pan Koudelka omluví. Neomluvil se. Odposlechy pokračovaly. A to byla doba, kdy jsem požádal pana premiéra, aby pana Koudelku odvolal, protože není možné, aby si šéf tajné služby bez důkazů a bez důvodů vymyslel, že bude odposlouchávat prakticky každého občana České republiky, jenž ho napadne,“ sdělil Zeman, proč podle něho není Koudelka mužem na svém místě. 

Podle jeho slov nejde jen o odposlouchávání poradce Martina Nejedlého, o němž dnes hovořil server Neovlivní.cz. „BIS odposlouchává i prezidenta republiky. To by mělo normálního novináře znepokojovat,“ míní Zeman. „Nedávno jsme se s ministrem vnitra Janem Hamáčkem bavili o vydíratelnosti některých ústavních činitelů. Ale uvědomte si jednu věc, ne každý je tak čistý a nevinný, bílá lilie jako já, který vydíratelný není. Aniž bych byl příliš velký skeptik, pokud bude pan Koudelka tyto metody používat i u lidí, kteří mají vliv a významné ekonomické vazby, tak se může z těch odposlechů vyloupnout, že jsou vydíratelní, a pan Koudelka s nimi může manipulovat. To je nebezpečí, na které upozorňuji,“ sdělil. Na parlamentní komisi pro kontrolu BIS se podle svých slov neobrátil, protože k ní nemá důvěru. „Je to zřízená instituce, o jejíž efektivitě se dá pochybovat,“ podotkl. Činnost šéfa BIS Koudelky nazývá špiclováním či fízlováním. „BIS je něco jako děravý cedník, ze kterého utíkají informace, většinou prostřednictvím bakalovského časopisu Respekt,“ doplnil také Zeman. 

BIS po skončení rozhovoru uvedla, že Zemanova tvrzení o odposleších jeho okolí nebude komentovat. Zeman se může obrátit na sněmovní komisi, uvedla tajná služba.

Randák se v rozhovoru pro Lidovky.cz vyjádřil právě k oné infromaci, že se Zeman o odposleších měl dozvědět od důstojníka BIS. „Dotyční by se měli zavřít. Co jiného bych si měl vybavit. Jinak mi to přijde docela úsměvné, protože jsem sám něco podobného zažil. V minulosti jsem řešil delikátní problém s jedním z nejvyšších ústavních činitelů. Ten se cítil dotčený, že BIS odposlouchává jeho okolí. Dožadoval se informací o odposleších jednoho rodinného známého, který byl podezřelý z podvodů,“ poznamenal Randák, že tehdy se to nějak domákl ústavní činitel a trval na tom, aby ho zpravodajská služba informovala, kdykoli někdo kolem něj bude odposlouchávaný. „Byla to ovšem ze strany tohoto politika absolutní blbost. Nyní je to hloupost ze strany prezidenta,“ dodal Randák. 

Podle něj má prezident divné kamarády, kteří zavdávají příčinu, aby byli odposlouchávaní nebo sledovaní. „Nemůže se pak divit a být roztrpčený, že se na odposleších objeví sám. Jestliže si prezident, a teď to přeženu, bude telefonovat s drogovým dealerem nebo mezinárodním obchodníkem se zbraněmi, tak se samozřejmě na odposleších objeví. Jestliže prezident dokonce řekne, že sám nevlastní telefon, ale že si telefon půjčuje, nemůže se divit. Má si ho půjčovat od seriózních lidí, u nichž nehrozí, že by mohli být podezřelí z činnosti, která by zavdávala BIS nebo policii důvod k odposlechu,“ dodal Randák. 

A vyjádřil se i k tomu, zda by premiér Andrej Babiš (ANO) skutečně mohl prezidentovi slíbit, že BIS zatrhne odposlech. „Moc si to nedovedu představit. Pro sebe si to interpretuji tak, že se chtěl Babiš Zemana alespoň na chvíli zbavit. Možná mu řekl, že to zařídí, ale pak se na to samozřejmě vykašlal. Dobře totiž ví, že něco takového možné není,“ poznamenal Randák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…