Robejšek: Demokracie ze sekáče. Druhořadé elity. Slova místo činů. Politika ve formě gest, slibů a póz

05.12.2023 22:40 | Monitoring

Politolog a ekonom Petr Robejšek v rozhovoru pro Rádio Universum představil svými slovy společnost, ve které v současnosti žijeme, nazývá ji „second hand demokracií“, v níž působí druhořadé elity. Stále ale sází na to, že se společnost probudí a rozezná, co se skutečně děje. Sám sleduje rozšiřování struktur tzv. nové společnosti.

Robejšek: Demokracie ze sekáče. Druhořadé elity. Slova místo činů. Politika ve formě gest, slibů a póz
Foto: Repro XTV
Popisek: Bývalý předseda Realistů, ekonom a politolog Petr Robejšek

Petr Robejšek předpokládá, že reprezentativní demokracii nahradí demokracie přímá. „Já sázím na to, že se společnost probudí, že lidé rozeznají, co se skutečně děje. Velká část už to rozeznala a přibývají, a to je možná v tomhle roce něco, co by se mělo zmínit, že lidí, kteří chápou, co se děje, zase přibylo. A tím je samozřejmě dáno i to, že čím více je těch, kteří drží pochodeň a vyprávějí o tom, co se děje ostatním, tak více přibývá těch, kteří jsou také probuzeni. To znamená, že tento proces je pro nás velmi důležitý a pozitivní,“ zmiňuje události, které jdou vlastně pozitivním směrem ke správnému řešení.

„To, na čem záleží, je, že se staráme o to, kde žijeme, tam, kde žijí naši přátelé, a staráme se o své věci, děláme je co nejlépe a neohlížíme se na to, co nám vysílají ti shora a čím se zabývají. Na to nemáme vliv – zatím. Tak se starejme o to, na co máme vliv. Přibývá to, co jsou vlastně první struktury nové společnosti,“ dodává v rozhovoru Robejšek.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Gesta, pózy, sliby , přehlížení názorů lidí, dokonce i odborníků a specialistů .................., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVierka , 06.12.2023 8:16:13
Agitky, hlášky jalové a exhibice na divotvorných cestách v zahraničí. A show, kde se hloupí exhibinisté představují jako vzácné vzory všech ctností jako abonenti na globální posty všehomíra. A skloňují hodnoty v každém pádě. Ty hodnoty, co porušují , devalvují hlavně sami !!!!!!!! - Pokrytecká garda.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…