Robejšek: Demokracie ze sekáče. Druhořadé elity. Slova místo činů. Politika ve formě gest, slibů a póz

05.12.2023 22:40 | Monitoring

Politolog a ekonom Petr Robejšek v rozhovoru pro Rádio Universum představil svými slovy společnost, ve které v současnosti žijeme, nazývá ji „second hand demokracií“, v níž působí druhořadé elity. Stále ale sází na to, že se společnost probudí a rozezná, co se skutečně děje. Sám sleduje rozšiřování struktur tzv. nové společnosti.

Robejšek: Demokracie ze sekáče. Druhořadé elity. Slova místo činů. Politika ve formě gest, slibů a póz
Foto: Repro XTV
Popisek: Bývalý předseda Realistů, ekonom a politolog Petr Robejšek

Petr Robejšek předpokládá, že reprezentativní demokracii nahradí demokracie přímá. „Já sázím na to, že se společnost probudí, že lidé rozeznají, co se skutečně děje. Velká část už to rozeznala a přibývají, a to je možná v tomhle roce něco, co by se mělo zmínit, že lidí, kteří chápou, co se děje, zase přibylo. A tím je samozřejmě dáno i to, že čím více je těch, kteří drží pochodeň a vyprávějí o tom, co se děje ostatním, tak více přibývá těch, kteří jsou také probuzeni. To znamená, že tento proces je pro nás velmi důležitý a pozitivní,“ zmiňuje události, které jdou vlastně pozitivním směrem ke správnému řešení.

„To, na čem záleží, je, že se staráme o to, kde žijeme, tam, kde žijí naši přátelé, a staráme se o své věci, děláme je co nejlépe a neohlížíme se na to, co nám vysílají ti shora a čím se zabývají. Na to nemáme vliv – zatím. Tak se starejme o to, na co máme vliv. Přibývá to, co jsou vlastně první struktury nové společnosti,“ dodává v rozhovoru Robejšek.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí
Dnes už nemáme tržní ekonomiku, ale máme finanční kapitalismus, kde záleží jenom na tom maximálně vydělat, z peněz vydělat peníze – a nikoli na tom, co by hrálo nějakou národohospodářskou roli, pokračuje ekonom. „Podstatné je, aby přibýval cash v kapsách některých a aby se přesouval majetek z kapes obyčejných lidí do kapes pár vyvolených, kteří si myslí, že jim patří svět. Takže tyto věci jsou nutně neformovatelné, nebo je musíme změnit. A tato změna může přijít jedině od nás, zespodu,“ říká.

Většina evropských zemí má dnes „second hand demokracii“: „Charakteristické pro demokracie ze sekáče jsou slova místo činů, politika se odehrává ve formě gest, slibů a póz, ale dotažení do skutečného činu, do skutečné změny, do splnění slibu – to se nekoná,“ vysvětluje politolog.

„A potom, hlavně, máme druhořadé elity. Za toto všechno si můžeme i sami. O to, že máme druhořadé elity, jsme se v uvozovkách zasloužili taky. V čem jsou druhořadé? Kdysi se příslušník elity lišil od těch dole nejen třeba tím, že byl bohatý a mocný, ale že se snažil sloužit velké myšlence, že byl oddán nějaké politické ideji. Že se zabýval něčím nebo se nechal motivovat něčím. Ve skutečnosti jediné, co dnes identifikuje elitu, jsou prachy,“ uvedl s tím, že dnes je identifikována každá elita pouze tím, co má, a to nejen ta politická, ale i podnikatelská a mediální.

Systém reprezentativní demokracie je podle Vystrčila vyprázdněn. „Zasedá se, vydávají se zákony, ale chybí legitimita – oprávněnost těch, kteří rozhodují, a rozhodnutí, která dělají, protože k nim nedostali mandát,“ uzavřel politolog.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Gesta, pózy, sliby , přehlížení názorů lidí, dokonce i odborníků a specialistů .................., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVierka , 06.12.2023 8:16:13
Agitky, hlášky jalové a exhibice na divotvorných cestách v zahraničí. A show, kde se hloupí exhibinisté představují jako vzácné vzory všech ctností jako abonenti na globální posty všehomíra. A skloňují hodnoty v každém pádě. Ty hodnoty, co porušují , devalvují hlavně sami !!!!!!!! - Pokrytecká garda.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…