Rohlík za devět korun. Toto hrozí, varuje Kobza. Dohra Ukrajiny, energie, jídlo

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
23.03.2022 19:14 | Kauza

„Co vůbec nezaznívá, že teď je všechno na dluh a na všechno si vláda musí půjčit,“ tvrdí poslanec SPD Jiří Kobza k českému rozpočtu. Pomoc Ukrajincům by měla mířit správným směrem a vláda by neměla zapomínat na české samoživitelky a důchodce. Tedy hlavně, kde vezmou peníze na rostoucí složenky i ceny potravin.

Rohlík za devět korun. Toto hrozí, varuje Kobza. Dohra Ukrajiny, energie, jídlo
Foto: archiv
Popisek: Jiří Kobza

„Podle mě vláda tuto krizi zvládá tím, že se ji snaží usilovně překrýt ukrajinskou válkou. Připomíná mi to případ, který se mi stal před třemi lety v Jordánsku, kde jsme byli s delegací Rady Evropy a mluvili s králem. Ten mi na téma pomoci líčil jednu okolnost. Jordánsko má sedm milionů lidí a z toho dva miliony jsou váleční migranti z okolí ze Sýrie, Iráku, Jemenu, a tak dále. A protože Saudská Arábie nikoho nepřijme, všichni míří do Jordánska,“ uvedl Kobza.

A pokračoval s tím, že v posledních letech se vyrojily neziskové organizace, které se o uprchlíky starají, stavějí jim kempy, poskytují pomoc a shánějí práci. „Místní lidé, kteří jsou stejně chudí jako migranti, nedostávají téměř nic a navíc množství migrantů nebo uprchlíků – nyní se tento termín překrývá – srazil cenu práce takovým způsobem, že zlikvidoval střední třídu. A to vyvolává obrovské sociální napětí. Je třeba, aby pomoc nemířila na určité skupiny lidí, ale na rozvoj ekonomiky jako takové. Jsme schopni Ukrajincům pomoci, vydat pracovní povolení a zaměstnat je, ale musejí mít kde si vydělat. Když má ekonomika problémy, není schopná zaměstnat takový počet lidí,“ upozornil poslanec.

Pomoci Ukrajincům podporou střední třídy

Jako poučení vnímá, že správnou cestou je investování do rozvoje ekonomiky a střední třídy a umožnění vzniku pracovních míst i pro nově příchozí. „Ale nelze to učinit tak, že tady budou pracovat za dvoutřetinovou mzdu. Ten skutečný efekt toho, co dělá vláda, je, že zůstanou nízké mzdy, zatímco inflace a ceny rostou. Zdražování cen energií je důsledkem války a podivné politiky, kdy si vláda nesjednala přímé dodávky jako třeba Maďaři a kupuje plyn třikrát dráž přes burzu,“ řekl Jiří Kobza.

Připomněl, že se začíná mluvit o inflaci až ve výši 13 procent a vše ještě ovlivní emisní povolenky, které znovu zkomplikují vytápění. „A budou lidi nutit kupovat si nové kotle. Ale neřeší základní otázku, kde na to ti lidé mají vzít? Podle mě vláda kašle na lidi, dělá líbivou politiku vůči Evropské unii a Americe, ale pro ty, díky kterým je u moci, nedělá nic a nechává je být,“ shrnul. Sám vidí jako možná řešení ta, jež byla použita v jiných státech, jako je Polsko nebo Maďarsko. Ať už snížení DPH nebo zastropování cen.

„Není nutné znovu objevovat Ameriku a je možné použít modely, které fungují. Ale to by musela existovat politická vůle a ta se marně hledá. Vláda se velmi angažuje v Ukrajině – už přispěla na válku, která tam běží, obrovské množství zbraní, munice a peněz, za které si Ukrajinci zase kupují zbraně a munici. Zelenskyj (Volodymyr, ukrajinský prezident, pozn. red.) to přiznal a za ty peníze děkoval,“ sdělil Kobza. Sám je prý přesvědčen, že pomoc by měla být především humanitární a nebojová, jako jsou lékaři, sanitky, nemocnice a odborníci schopní postarat se o sirotky s dočasným přesunem do České republiky. Současně podotkl, že se mnoho nemluví o válce občanské, se kterou má Ukrajina problém od roku 2014 a v níž dle Kobzových slov padlo už na 14 tisíc civilistů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…