Romové nesnáší Ukrajince? To je naučili Češi, zní od aktivisty

16.06.2023 22:59 | On-line

MONITORING Nenávistné projevy vůči Ukrajincům, včetně válečných uprchlíků, které se – jak dříve upozornil například server Romea.cz – vzedmuly po sobotní vraždě Roma, z níž je podezřelý Ukrajinec, uvnitř romské komunity, mají podle publicisty Františka Kostlána původ v tom, čím si Romové v Česku museli projít. „Kdo Romy naučil hlásat kolektivní vinu? Češi je to naučili,“ tvrdí ve svém komentáři pro Deník Referendum. Romy by dle publicisty „nenapadlo kohokoli z České republiky vyhánět, kdyby to nezažili mockrát na vlastní kůži“. Naučili se to dle něj od „hrdých českých pseudovlastenců“.

Romové nesnáší Ukrajince? To je naučili Češi, zní od aktivisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Občanský aktivista František Kostlán

Anketa

Jste pro přijetí Istanbulské úmluvy?

1%
98%
hlasovalo: 21467 lidí
Obavy z etnických konfliktů mezi Romy a Ukrajinci přetrvávají po sobotní vraždě Roma, ze které je podezřelý Ukrajinec. Na toho byl v pondělí podán návrh na vzetí do vazby. Incident se měl stát v Brně u přehrady, kde se konala večer dronová show a ohňostroj. Podezřelý se měl dostat do sporu se skupinou Romů a během následné šarvátky pobodal dva romské mladíky, z nichž jeden později v nemocnici svým zraněněním podlehl.

„V sobotu večer krátce před 20. hodinou došlo poblíž tramvajové zastávky Přístaviště v Brně-Bystrci k potyčce mezi několika osobami, při které jeden muž nožem napadl a zranil dvě osoby,“ komentovala incident policie podle serveru iDnes.cz.

Několik verzí tvrdí, že incidentu údajně předcházelo nevhodné chování skupinky Romů v brněnské hromadné dopravě. Podle některých svědectví Romové obtěžovali další spolucestující a Ukrajinec se proti nim ohradil, což konflikt odstartovalo. „(Do tramvaje) nastoupila skupina mladších lidí, začali si nahlas pouštět hudbu – to tedy zatím nikomu nevadilo. Pak ale v ní začali kouřit cigarety, což už lidem docela vadilo a začali vystupovat. Ukrajinec pak začal křičet a ten napadený mladík mu řekl, ať jde ven, že si to půjdou vyříkat. Vystoupili jsme na Přístavišti, kde již byla lehká potyčka, a na zmíněného pána skočili tři lidé. Jakmile jej povalili na zem, tak jednoho bodl do břicha a druhého do zad, do lopatky,“ popsal údajný průběh incidentu jeden ze svědků pro Primu a mínil, že Romové útok „sami vyprovokovali“.

Romové naopak tvrdí, že konflikt vyvolal Ukrajinec. „My jsme si normálně pouštěli písničky. Prostě Ukrajinec vyběhl. On vystoupil s náma a oni se tam dohadovali. Vytáhl nůž a bylo to,“ popsala pro CNN Prima News kamarádka mrtvého mladíka.

Po ubodání mladého muže se následně vzedmulo nemalé pnutí mezi romskou a ukrajinskou komunitou a podle serveru Romea.cz se mají v romské komunitě šířit nenávistné protiukrajinské projevy.

V pondělí se v Brně také odehrál konflikt, během něhož měli Romové zaútočit před brněnskou radnicí na Ukrajince, a na místo muselo dorazit několik policistů. „Byli jsme přivolání ke konfliktu více osob. Ve velmi krátké době jsme situaci měli pod kontrolou. Zajistili jsem tři osoby, které čekají na výslech, abychom zjistili, co se stalo. S ohledem na vyšetřování nemůžeme v tuto chvíli poskytovat více informací,“ řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek pro server Brněnská drbna.

Plánována byla i demonstrace za zavražděného na sobotu, ta ale byla nakonec i kvůli obavám z násilností organizátorkou akce zrušena.

„Kdo Romy naučil hlásat kolektivní vinu? Češi je to naučili,“ tvrdí Kostlán

Tyto výpady Romů proti Ukrajincům i válečným uprchlíkům z Ukrajiny, kteří do Česka utekli před ruskou agresí v jejich zemi, se podle Kostlána dějí kvůli Čechům. „Čeští Romové jsou po celý svůj život terčem soustavné diskriminace z jednoho jediného důvodu — kým se narodili. Není divu, že obrací-li se najednou nenávist vůči jiné skupině lidí, i někteří z Romů se k tomu uchylují. Naučili se to tu,“ míní publicista František Kostlán ve svém komentáři pro Deník Referendum, nadepsaný: „Kdo Romy naučil hlásat kolektivní vinu? Češi je to naučili.“

Kostlán o incidentu z pondělí, kdy měli Romové v centru Brna napadnout dvojici Ukrajinců, uvedl: „Píše se, že Romové napadli dva pokojné cizince po pietě, kterou byl uctěn ten zabitý Rom a volali přitom, že Ukrajinci tu nemají co dělat, ať si jdou válčit k sobě a že chránit by se měli Češi, kteří tu žijí, nikoli cizinci“. „A vzápětí přichází údiv, že Romové vznášejí stejné požadavky jako extremisté, a to na základě kolektivní viny,“ doplnil. To však dle něj „vyslovili asi dva nebo tři Romové, přičemž někteří z Romů jim dávají za pravdu a mnozí nikoli“ a tak ti, co „píší o Romech jako celku“ dle něj „paušalizují“.

„Například v sobotu ve 14.30 hodin se na pražském Staroměstském náměstí sejdou dvě skupiny lidí — romská a ukrajinská — aby pospolu mluvily ve prospěch zklidnění situace, projevily si vzájemný respekt. Tito Romové rozhodně nikoho vyhánět nechtějí, naopak. Například romský aktivista Jaroslav Miko je známý svou pomocí ostatním, empatií a tolerancí vůči nim,“ poukázal též.

Romy by dle publicisty „nenapadlo kohokoli z České republiky vyhánět, kdyby to nezažili mockrát na vlastní kůži“. „Získali trpkou zkušenost, že vyhnání mnozí pokládají za ‚řešení‘ situace. Prožili, hlavně ti žijící v chudinských čtvrtích, neskutečné množství demonstrací a dalších akcí, kde spolu skandovali neonacisté s místními lidmi ‚Cikáni do plynu‘, ‚vraťte se do Indie‘, ‚táhněte pryč‘ apod.,“ vysvětlil Kostlán, dle kterého „čeští fašisté z Národní strany za hlasité podpory Tomia Okamury plánovali vystěhování Romů do Indie“ a „mnohá média hystericky psala o kdejaké hospodské rvačce jako o rasovém problému a štvala proti Romům, seč mohla“.

Tvrdí také, že policie „už ani nevyšetřovala běžná, dalo by se říci každodenní, napadení Romů“ a „majitelé ubytoven Romům zakazovali chodit ven“. „Když Romové neposlechli, vyhodili je na ulici nebo přemístili do ubytovny v jiném městě,“ popisuje Kostlán, co se mělo dle něj dít.

V některých lokalitách se také Romové prý „báli chodit ven sami, protože zde hlídkovali neonacisté nebo se tu velmi často stávali obětí útoků“ a „řešení problému prostřednictvím kolektivní viny“ se tak dle něj „naučili od svých učitelů, hrdých českých pseudovlastenců“.

„Žádat pro někoho trest jen proto, kým se narodil, je odporné,“ píše k tomu publicista s tím, že „je jedno, jestli se toho dopouštějí Čecháčci nebo Romové“. „U těch Romů, kteří něco podobného říkají, však alespoň víme, že to nemají z vlastní hlavy,“ dodal ve svém komentáři Kostlán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…