Roste konflikt s přistěhovalci. Proč do toho mícháte Putina? Znalec Francie Eichler mluví o konci Žlutých vest a hrozbě násilí

24.08.2019 19:18

Odborník na mezinárodní politiku z Ústavu mezinárodních vztahů Jan Eichler se v rozhovoru pro server Kupredudominulosti.cz vyjádřil mimo jiné k přistěhovalcům, ale také k hnutí Žlutých vest. Podle jeho slov vzrůstá napětí mezi Francouzi a komunitou přistěhovalců s jejich dětmi, kteří hodně dostávají, ale už ne tolik dávají.

Roste konflikt s přistěhovalci. Proč do toho mícháte Putina? Znalec Francie Eichler mluví o konci Žlutých vest a hrozbě násilí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expert z Ústavu mezinárodních vztahů Jan Eichler

Důvody protestů ve Francii se sice loni 17. listopadu skrývaly za návrh na zavedení daně z pohonných hmot, ale podle Eichlera byly důvody hlubší a nazrávaly další dobu. „Tam byla veliká nespokojenost mezi takzvanými středními vrstvami. Žluté vesty netvořili nějací dělníci z okraje nebo nezaměstnaní lidé, ale byly to především střední vrstvy, které předtím dlouhodobě žily docela slušně, ale pak se dostaly do situace, kdy nevystačily s výplatou,“ poznamenal Eichler. 

Anketa

Schvalujete působení ministra zahraničí Tomáše Petříčka?

5%
95%
hlasovalo: 25134 lidí

Následně se vysmál teoriím, že by za vznikem hnutí stál ruský prezident Vladimir Putin. „Jistě, že tady byly i různé spiklenecké teorie, Francouzi tomu říkají ‚teorie komplotu‘. Dokonce zaznělo i to, že za tím je Putin, ale to už je skutečně anekdotické. Máme zde spoustu lidí, kteří za vším hledají Putina, a dělají z něho ultrasupermana,“ poznamenal Eichler, jenž vnímá za protesty vysokou míru spontaneity.

Symbolem francouzských protestů jsou podle Eichlera žluté vesty, protože je musí mít každý řidič v autě pro případ autonehody. „A začali to skutečně lidé, kterých se dotkla daň zvyšující ceny pohonných hmot. Oni měli i ekonomické argumenty. Rozporuplným se to stalo hlavně po době, kdy narostlo násilí, kdy se k nim připojili rozbíječi, jak jim říkají, ničitelé. A potom se mezi sebou začali hádat jednotliví mluvčí Žlutých vest. Oni neměli žádné předsedy ani generální tajemníky, měli různé mluvčí a ti už se navzájem neshodnou, už začínají mezi sebou mít různé animozity,“ dodal Eichler. A co míní o tom, že Žluté vesty byly poškozeny lidmi zvenčí? „Otázkou je, odkud zvenčí, jestli zvenčí neznamená i mimo Francii,“ dodal s tím, že mohli být nasazeni i provokatéři. 

„Ale asi nebyli všichni jenom provokatéry. To nám připomíná rok 1969 v Praze, útok na Aeroflot. Dnes se tvrdí, že tam byli synové StB, které tam StB navezla, a podobně. Já jsem v roce 1969 v Praze nebyl, ale vím, že v národě byla také silná, spontánní naštvanost na to, co se stalo v srpnu v roce 1968,“ dodal.

Původní text ZDE.

„Žluté vesty už vyčerpaly svůj potenciál. Všechno tomu nasvědčuje, a vyčerpaly také dost sympatií francouzské veřejnosti, takže do léta s nimi bude konec. A v září už Žluté vesty budou jenom vzpomínka na minulost,“ uzavřel toto téma Eichler se slovy, že Žluté vesty ztratily schopnost nějak Francouze ovlivňovat.

Následně se ještě vyjádřil k otázce přistěhovalců, na něž bylo rovněž u Žlutých  vest poukázáno. „Žluté vesty říkaly: ‚My pracujeme, platíme daně, všechno dodržujeme. A pak je tady narůstající skupina těch, kteří nepracují, neplatí daně, nic nerespektují a mají všude výhody. My na všechno doplácíme.‘ A zde hrozí narůstající napětí mezi těmito dvěma skupinami. Mezi komunitou přistěhovalců a jejich dětí, kteří hodně dostávají, a ne tolik dávají – a mezi etnickými Francouzi, kteří doposud byli zvyklí žít podle pravidel,“ zakončil rozhovor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…