Roušky: Odpor. Tlak na vládu! Zní. Chudáci, vy tomu věříte, řekl profesor. Temné varování

18.08.2020 7:32

Od 1. září budou povinné roušky ve vnitřních prostorech obchodů či úřadů, prostředcích veřejné dopravy i škol mimo třídy. Povinnost se nevztahuje na restaurace. Krátce po oznámení se na sociálních sítích strhla vlna nevole. „Naprostý nesmysl. Nevíme, čím to je, nebo není podloženo," podotkl mimo jiné k rouškám senátor a lékař Jan Žaloudík. A posteskl si i nad tím, čemu lidé věří.

Roušky: Odpor. Tlak na vládu! Zní. Chudáci, vy tomu věříte, řekl profesor. Temné varování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slečna s rouškou, ilustrační foto

"Myslím, že pro zdraví téhle země můžeme udělat víc, než si jen zase zalepit hubu roubíkem," poznamenal k tomu exposlanec za ODS Petr Tluchoř. 

Anketa

Věříte, že ODS a TOP 09 půjdou do sněmovních voleb společně?

4%
11%
hlasovalo: 9009 lidí

"Mohli bychom se pokusit přimět, nebo přinutit, vládu, aby místo nesmyslných plošných odpustků uhradila škodu, která lidem a hlavně podnikatelům jejím rozhodnutím vznikla tak, jak to předpokládá zákon o nouzovém stavu. A nesnažila se s každým vydrbat. Místo nesmyslných reklamních kampaní na výlety do Znojma platila testy všem. Minimálně všem, kterým je nařídila. Místo nesmyslných dotací kamarádům okamžitě zrušila povinné zálohy na všechny daně, poté odpustila pojištění za zaměstnance a pak asi i daň z příjmu. Tady naopak naprosto plošně, bez podezření z různých malých domů," dodal.

"Mohli bychom se pokusit přimět, nebo přinutit, stranu, kterou volíme, nebo se chystáme volit, aby pochopila, že nekritickou podporou nesmyslných opatření nezíská ani jediný hlas z tábora babišovců. Abychom si rozuměli, křik, že jsme ty restrikce navrhovali dřív, není kritický pohled, stejně jako volání po hlášení o přípravě na další vlny a vlnky. Pochopila, že má bojovat o svůj elektorát víc, než o skalní bolševiky, primitivy a fanatiky jakéhokoli typu. Má bojovat o elektorát, který vyznává svobodu, chce a umí se o sebe a rodinu postarat. Logika je pro ni víc, než kobliha, svoboda víc, než absolutní „bezpečí“. Pochopila, že v politice 1+1+1 není vždy 3," míní také Tluchoř.

A závěrem přidává, že bychom si mohli v tomto zblázněném světě uchovat alespoň trochu klidu. "Nebo se přinutit," zakončil.

"Díky otevřené politice se Česko nepropadalo tak, jako třeba Británie nebo Španělsko. Obnovovaly se některé obchody, restaurace a občas si někdo koupil auto. To jsme zahodili, ačkoli se počet fakt nemocných nezvyšuje a onen semafor je bílý. Zdržujeme a čekáme na očkování. Vsadili jsme na to úplně všechno...," poznamenal také stomatolog Roman Šmucler.

Roušek se naopak zastal bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. "Povinnost nosit roušku ve vnitřním veřejném prostoru a veřejné dopravě je naprosté minimum toho, co každý můžeme udělat pro zpomalení šíření koronaviru a tím ochranu lidí, které skutečně ohrožuje (detto chřipka). Nebo si opravdu někdo vážně myslíte, že je to tak obtěžující a neakceptovatlené, že budete tuto povinnost bojkotovat?" zeptal se. 

"Dosud od začátku pandemie zemřelo 29 lidí do věku pod 64 let," poznamenal následně v diskuzi gynekolog, profesor Pavel Calda. "Méně jak 2 % covid pozitivních vyžaduje nyní hospitalizaci," dodal také. Cikrt následně zareagoval: "Pane profesore, vývoj se zdá být opravdu příznivý, sám sázím na to, že virus oslabuje, ale vědecké důkazy zatím chybí. Ale co je špatného na předběžné opatrnosti vyjádřené nošením roušek ve veřejném vnitřním prostoru? Mně to připadá jako odpovědný přístup."

"Jsem porodnik a gynekolog. Nechci se k ohrožení virem odborně vyjadřovat. Jen si prohlížím dostupná data. Průměrný věk dožití ženy je 81 let a muže 76 let. Tak jako nemůžeme nikomu zabránit, aby se narodil, neměli bychom ani bránit starému člověku umřít. Kdybychom investovali tolik do nenarozených dětí, jako investuje do nemocných seniorů, tak by to bylo super. Těhotné si samy musí platit screening preeklampsie v I. trimestru a “balíček” péče v těhotenství. To mi připadá ve srovnání s tím, co investujeme do covidu nemravné. Sorry jako," poznamenal následně Calda.

"Jestli tyto úvahy nevycházejí z toho, že jsme měli štěstí. Ale bavíme se tu o rouškách, nevidím fakt problém v jejich nošení ve vnitřních veřejných prostorách - nejsem zastáncem jiných tvrdších opatření," zmínil Cikrt.

Kdo však také brojí proti rouškám, je lékař a senátor Jan Žaloudík. Ten pro server Tn.cz uvedl, že obnovení nařízení je hloupost. "Naprostý nesmysl. Nevíme, čím to je, nebo není podloženo. Tyhle preventivní činy už ztrácejí medicínskou důstojnost. Pokud pro to nejsou nějaké zásadní důvody, a já o nich nevím, tak pro to nevidím důvod," uvedl Žaloudík. 

"To, že se dá národu nařídit, aby si nasadili na čumáčky roušky, a pak se vzájemně hlídali, je šílené. Nejhorší je, že je nemusejí hlídat policisté, hlídají se sami. Důchodce přiběhnou a řeknou: vy mě ohrožujete, rychle si dejte roušku. To jsou hrozné věci a někteří chudáci tomu věří," dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…