Roztržka o škrty i před kamerami ČT

27.07.2010 23:17

Ministři si každý rok stěžují, že potřebují víc peněz, ovšem letošní roztržka o finanční prostředky je ostřejší než kdykoli v minulosti. Bylo to znát i před televizními kamerami.

Roztržka o škrty i před kamerami ČT

Hosty pořadu Události, komentáře byli předseda Rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Pavel Suchánek (ODS) a člen téhož výboru Michal Babák (VV). Suchánek jasně hájil nevyhnutelnost šetření. Babák se stejnou vehemencí prohlašoval, že ministerstvo školství trpí škrty nejvíc a to je zcela jasně v rozporu s uzavřenou koaliční smlouvou.

Každý ministr musí ušetřit dvě a půl procenta

Každý z ministrů musí podle ministra financí Miroslava Kalouska ušetřit 2,5 procenta. Zároveň ovšem platí, že ministerstva školství, vnitra a dopravy nesou břemeno úspor z šedesáti procent z celkového balíku. A to se nelíbí Věcem veřejným, protože v čele těchto resortů stojí jejich lidé.

„Je to logické. Tato tři ministerstva mají velké rozpočty a jejich dvě a půl procenta v absolutních číslech znamenají větší balík peněz, než na jiných resortech," řekl v pořadu Suchánek.

Je to proti koaliční dohodě

Poslanci Věcí veřejných prohlašují, že jsou ochotni seškrtat maximálně třetinu z požadované sumy. „Nevěděli jsme dopředu, že ty škrty půjdou tak daleko, zvlášť, když je v koaliční smlouvě jasně řečeno, že se úspory nesmí dotknout platů učitelů a škrty ve výši tří miliard na ministerstvu školství se jich nevyhnutelně dotknou. Proto nemohu vyloučit ani náš odchod z koalice," pohrozil Babák.

O škrtech bude ještě jednat vláda ve středu dopoledne. Pokud by ovšem politici nedospěli k dohodě, tak by Nečasova vláda prožila jen jepičí život a opozice ČSSD a KSČM by slavila velký úspěch.

Související:
Johnovci nechtějí škrtat víc než Nečas a Kalousek. Ohrozí to vládu?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…