Ruské rakety dopadly na Oděsu. Moskva tvrdí, že je nevypálila

23.07.2022 19:51

Jen den poté, co se Rusko zavázalo umožnit vývoz obilí z černomořských přístavů, dopadlo na ukrajinskou Oděsu několik ruských raket, z nichž některé mířily i na tamní přístav, kde jsou obilné zásoby uloženy. „Nemáme s tím nic společného,“ brání se po útoku Moskva, že by věděla o vypálení raket na Oděsu.

Ruské rakety dopadly na Oděsu. Moskva tvrdí, že je nevypálila
Foto: rak
Popisek: Přístav v ukrajinské Oděse (2021)

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí
Ruské rakety zasáhly ukrajinský přístav v Oděse v sobotu, méně než čtyřiadvacet hodin po podepsání dohody, která měla odblokovat vývoz obilí z černomořských přístavů a zmírnit celosvětový nedostatek potravin způsobený ruským napadením Ukrajiny.

Dohoda, kterou v pátek podepsaly Moskva a Kyjev a kterou zprostředkovaly OSN a Turecko, byla označena za průlom po téměř pěti měsících války, jež rozpoutalo Rusko koncem letošního února. Dohoda je považována za klíčovou pro omezení prudkého růstu světových cen potravin, neboť umožňuje vývoz obilí z černomořských přístavů včetně Oděsy.

Podle ukrajinského operačního velitelství Jih zasáhly dvě ruské rakety Kalibr oblast čerpací stanice v přístavu Oděsa, zatímco další dvě rakety byly sestřeleny silami protivzdušné obrany. Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ignat tvrdí, že střely byly vypáleny z válečných lodí v Černém moři poblíž Krymu.

Útok na Oděsu:

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že úder ukázal, že Moskvě nelze věřit, že bude dohodu plnit. „Dokazuje to jediné: ať Rusko říká a slibuje cokoli, najde způsob, jak to nesplnit,“ vyjádřil se prezident Ukrajiny.

Raketový útok však podle televize Suspilne, na niž odkazuje agentura Reuters, nezpůsobil příliš velké škody, a nadále tak pokračují přípravy na obnovení vývozu obilí z černomořských přístavů. Přímo skladiště obilí nebylo podle ukrajinské strany zasaženo.

Představitelé OSN v pátek uvedli, že doufají, že dohoda bude funkční během několika týdnů. „Generální tajemník (Antonio Guterres) jednoznačně odsuzuje dnešní údery v ukrajinském přístavu Oděsa. Všechny strany včera na celosvětové scéně přijaly jasné závazky k zajištění bezpečného pohybu ukrajinského obilí a souvisejících produktů na světové trhy. Tyto produkty jsou zoufale potřebné k řešení celosvětové potravinové krize a zmírnění utrpení milionů lidí v nouzi po celém světě,“ vyjádřila se podle agentury Reuters organizace.

Turecký ministr obrany Hulusi Akar uvedl, že ruští představitelé Ankaře po útoku sdělili, že Moskva nemá s údery na přístav „nic společného“. „Skutečnost, že k takovému incidentu došlo hned po dohodě, kterou jsme včera uzavřeli, nás opravdu znepokojila,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…