Rusové ignorují hrozbu, zní ze Západu

26.03.2024 12:28

Rusové, jak Kreml, tak kremelští nacionalisté, dokolečka opakují, že do teroristického útoku na koncertní halu Crocus byli zapojeni Ukrajinci. Jenže svým tvrdohlavým přístupem by prý Rusové mohli brzy narazit do zdi. Obrazně řečeno. Mohou prý tak dlouho obviňovat Ukrajinu, až přijde další útok úplně odjinud. Jenže se zdá, že to Rusku i tak stojí za to. Z jednoho důvodu.

Rusové ignorují hrozbu, zní ze Západu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na Rudém náměstí v Moskvě

Z Ruska stále zaznívá, že do teroristického útoku na koncertní halu Crocus v Moskvě byli zapojeni Ukrajinci. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) však upozorňuje, že toto jednostranné zaměření může představovat problém pro vnitrostátní bezpečnost Ruské federace. Ruský stát bude tak dlouho upínat pozornost k Ukrajině, až teroristé udeří znovu. Úplně odjinud.

„Trvání kremelských představitelů a ruských ultranacionalistů na obviňování Ukrajiny z útoku, který Islámský stát – Chorásán velmi pravděpodobně spáchal, může padnout na úkor ruské vnitřní bezpečnosti a civilních životů. Kreml a jeho ultranacionalističtí mluvčí evidentně ignorují jasnou hrozbu, kterou operace IS & IS-Ch na ruském území představují pro vnitřní bezpečnost Ruska a civilistů.

Na druhé straně trvání na tom, že do teroristického útoku byli zapojeni Ukrajinci umožňuje Rusům přehlížet roli menšin pohybující se po Rusku, resp. tyto menšiny nadále využívat jako lidské zdroje pro agresi na Ukrajině.

„Kreml se pravděpodobně rozhodl, že informační hodnota obviňování Ukrajiny z útoku na Crocus stojí za jakákoli vnitřní bezpečnostní rizika a civilní oběti, které může Rusko utrpět za to, že adekvátně neřeší radikální hrozbu salafi-džihádu uvnitř svých hranic,“ napsal institut.

Podle ISW je útok také pozoruhodným selháním ruských zpravodajských služeb a vymáhání práva.

ISW soudí, že samotný útok, stejně jako schéma tvrzení po útoku, je vysoce v souladu se způsobem, jakým IS takové incidenty vede a hlásí se k nim, a nezaznamenal žádné důkazy, že by se do útoku zapojila Ukrajina.

ISW informuje

ISW informuje

ISW informuje

ISW informuje

 

Mezitím však ruská agrese proti Ukrajině běží na plné obrátky. Ukrajinský generální štáb oznámil, že Rusové ztratili dalších 770 mužů a několik kusů techniky. Konkrétně jeden systém protivzdušné obrany, 4 řízené střely a 27 obrněných vozidel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak zaprvé, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 26.03.2024 14:04:26
pokud budete tu zveřejňovat zprávy ISW, kde obviňují Rusko z agrese budu já na to odpovídat, že Mezinárodní soud OSN v Haagu odmítl označit Rusko jako agresora. ISW je placena americkým zbrojařským průmyslem a kdo vydělává na konfliktu na Ukrajině. Ten křik o tom, že Rusko se upnulo na Ukrajinu jako na viníka teroristického útoku říká přesně opak! Podívejte se na mapu kde je Tádžikistán, kde je Moskva a kde byli chyceni ti teroristé. To vážně nevypadá na cestu domů!! A útok odjinud může přijít i v Praze, Washingtonu, Berlínu a jinde. A vždy za těmi teroristickými útoky bude USA!

|  18 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…