Rusové v řiti? Obrat ve válce s Ukrajinou. Prý je to vážné

14.07.2022 12:53 | Analýza

Poté, co ukrajinská armáda ustoupila z obklíčení kolem Lysyčansku na Donbase, se jí daří odrážet ruské útoky z předpřipravených pozic kolem Slavjansku a začíná se připravovat na masivní protiútok na Ruskem okupovaném jižním pobřeží země. Právě osvobození části ukrajinského pobřeží má být v současnosti možné, jelikož Ukrajinci získali zbraň, proti kterým se Rusko nedokáže bránit. „Ruské systémy jsou proti tomu neúčinné,“ přiznává velitel, který v roce 2014 zahájil ruskou operaci na Donbase.

Rusové v řiti? Obrat ve válce s Ukrajinou. Prý je to vážné
Foto: Twitter @MarkRid89403375
Popisek: Systémy HIMARS

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí
Že se na Ukrajině začínají měnit „pravidla hry“ díky tomu, že se Ukrajinci mohou bránit ruskému vpádu za pomoci nových západních zbraní, se začíná proslýchat nikoliv jen z ukrajinských zdrojů, ale především to již opatrně připouští i někteří Rusové.

Úspěšné údery ukrajinské armády na ruské cíle plní v posledních dnech zpravodajství a časté exploze ruských muničních skladů již neuchází pozornosti ani jinak zdrženlivým médiím v Rusku či lidem pohybujícím se v armádním prostředí.

Bývalý velitel separatistických sil Igor Girkin podle serveru The Moscow Times vyjevil, že za přesnými údery do ruského týlu stojí nově dodané západní zbraně. Girkin, jenž o sobě tvrdí, že zahájil v roce 2014 válku na Donbasu, když přešel hranice z Ruska a tam „zmáčkl spoušť války“, přitom ukazuje zejména na mobilní dělostřelecké raketové systémy M142 (HIMARS), které Spojené státy začaly na Ukrajinu posílat minulý měsíc.

Právě kvůli systému HIMARS prý Rusko nyní utrpělo „velké ztráty na lidech i vybavení“.

Moskva se prý nemůže bránit. Podle Girkina proti HIMARS nemá Rusko žádnou funkční zbraň a ruské systémy protivzdušné obrany se prý proti masivním úderům raketami HIMARS „ukázaly jako neúčinné“.

Zprávy z úřadů ze separatistických a okupovaných oblastí Ukrajiny rovněž mají naznačovat nepříjemnou pozici pro Moskvu.

Představitelé samozvané Doněcké lidové republiky v pondělí uvedli, že v obci Stepano-Krinka byli po útoku ukrajinského systému HIMARS zabiti nejméně tři lidé a desítky jich byly zraněny. Potvrdili též útok na Alčevsk či Irmino – tedy zásahy desítky kilometrů za frontovou linií.

Rovněž novinář ruské státní televize Andrej Ruděnko v příspěvku na Telegramu přiznává zásahy muničních skladů ve městech Šachtarsk a Torez za pomoci systému HIMARS. „Situace je strašná,“ hodnotil.

Ukrajina tvrdí, že v posledních dvou týdnech provedla až 14 úderů na ruské muniční sklady a vojenské základny. Girkin množství zásahů potvrdil.

„Za posledních 5-6 dní bylo zasaženo více než 10 velkých skladů dělostřelecké a jiné munice, několik skladů ropy, asi 10 velitelských center a přibližně stejný počet shromaždišť vojsk,“ sčítá.
 
O změně v efektivnosti ukrajinských sil může rozhodnout také nový balík zbraní pro Ukrajinu v hodnotě až 400 milionů dolarů od Spojených států, který zahrnuje další čtyři systémy HIMARS.

Již nyní má Ukrajina 8 těchto systémů a podle BBC je Ukrajinci použili při útocích na ruské muniční sklady a velitelská centra vzdálená až 70 km od frontové linie.

Právě tyto nové zbraně chce Kyjev využít k osvobození jižního pobřeží země. Na jihovýchodě země proto plánuje soustředit až milion vojáků, kteří mají osvobodit Chersonskou oblast a část Záporožské oblasti.
 
Podle Girkina nesmí Rusko dovolit, aby se na Ukrajinu další čtveřice HIMARS dostala, pokud se tak stane, bude to prý pro Moskvu, jež nedokáže čelit nejmodernějším americkým zbraním, velký problém.

Nebezpečí si patrně uvědomují také ruské armádní špičky. Přestože však už v červnu varovaly, že systémy HIMARS musí být okamžitě zničeny, útoky na ně se i přes ujišťování, že to bude „prvořadý cíl“ zatím Rusku nedaří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…