S ministryní Malou je to hodně špatné. Už se do ní pustili i v Lidových novinách

07.07.2018 7:55

Ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) by měla být odvolána. Alespoň to si myslí její kritici. Jde nejen o vysokoškolské experty, informují dnešní Lidové noviny. Vzhledem k tomu, že ty patří do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO), je patrné, že pozice Malé příliš silná není.

S ministryní Malou je to hodně špatné. Už se do ní pustili i v Lidových novinách
Foto: psp.cz
Popisek: Taťána Malá (ANO)

Například místopředseda ČSSD Martin Netolický uvedl, že se zdráhá oslovovat ministryni Malou jako ministryni. „Z mého pohledu by měla resort opustit,“ řekl. Obdobně hovoří i poslanec KSČM Jiří Dolejš, jenž uvedl, že jde o skandál, jenž se musí vysvětlit. Kvůli Malé pak dokonce zvažují rezignaci i dva členové Legislativní rady vlády – Aleš Gerloch a Petr Bezouška.

Premiér Andrej Babiš (ANO) stále doufá, že se celá věc s plagiátorstvím Malé vysvětlí. Chce se s ní v nadcházejících dnech sejít. 

„Plagiátorství je jedním z nejtěžších prohřešků ve vysokém školství. Jde vlastně o porušení intelektuální poctivosti a tím také osobní integrity,“ říká k celé věci právník Jiří Nantl.  

A ve svém komentáři se k problému vyjádřil i komentátor Martin Zvěřina. Jak uvedl, Malá opisovala i ve své diplomce věnované chovu králíků, což potvrdila sama Mendelova univerzita. Ta zároveň řekla, že nejde o plagiátorství, že Malá jen opsala 11 stránek z cizí práce dva roky staré. „Univerzita má za to, že diplomka je originální a přináší nové poznatky. Uf, občanům spadl kámen ze srdce, že alespoň něco paní Malá udělala jakž takž,“ sdělil Zvěřina.

„Ministr spravedlnosti nemusí být ani advokát, ani soudce, ba dokonce ani právník. Měl by to však být člověk kritického rozumu s citem pro spravedlnost a čestnost. Jen na jeho úvaze v posledku zůstává, zda se například odvolá ve složitých případech či rozhodne o vydání někoho do ciziny. Zkrátka kromě politického má funkce i výrazný etický rozměr, ukazuje, jak politická reprezentace veřejnosti předkládá svůj koncept spravedlnosti. Robert Pelikán byl arogantní až hanba, o jeho vzdělání ani osobní integritě ale nebylo nutné pochybovat," dodal Zvěřina s otázkou, k čemu je ministryně spravedlnosti, která je necitlivá k porušování akademických zásad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

17:17 Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

Češi vloni vypili nejméně piva v historii. Oproti roku 2022 se jeho průměrná spotřeba na obyvatele s…