S vládou nepočítali. A je to vidět. Švihlíková odhalila na pětikoalici cosi nepěkného

28.06.2022 14:27 | On-line

Ekonomka Ilona Švihlíková tvrdí, že Fialova vláda selhává v řešení inflace a růstu cen paliv i energie. Podle Švihlíkové česká vláda v tomto patří k nejhorším v Evropě. „U naší vlády jsme svědky především politických deklarací, místo politiky obsahu, takže se vyvěšují vlaječky a přejmenovávají ulice, místo zajišťování energetické a potravinové bezpečnosti,“ uvedla Švihlíková. A odhalila důvod.

S vládou nepočítali. A je to vidět. Švihlíková odhalila na pětikoalici cosi nepěkného
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ekonomka Ilona Švihlíková

Švihlíková v rozhovoru pro server Rádio universum uvedla, že v Evropě hrozí sociální nepokoje kvůli rostoucím cenám potravin a energií, což má souvislost také s válkou na Ukrajině a zejména se závislostí Evropy na ruském plynu.

Většina evropských zemí je podle ekonomky méně odolná třeba oproti Rusku ve smyslu schopnosti nepřijímat strádání. „Nechci, aby to vyznělo pohrdavě, to je to poslední, co bych chtěla, ale nemyslím, že průměrný Evropan je ochoten strádat kvůli nějakým vyšším cílům,“ říká Švihlíková.  

„Druhá věc je, že běžný Evropan je sociálně citlivý, i když se to mezi zeměmi liší. Vidíme třeba velmi silnou odhodlanost Francouzů vyjít do ulic a razantně říct své slovo, a vidíme to i v Itálii. V některých zemích to třeba bude trošku slabší, ale prostě vidíme, že míra sociální koheze je většinou pro Evropany dost důležitá a že to je téma, které je trápí, a reagují na to politicky,“ vysvětluje ekonomka.

Proto podle ní ve většině zemí panuje obava o sociální smír ve společnosti a tamní politici proto situaci rychle řeší pomocí regulace cen, dávkového systému a dalších možností. „Vytiskla jsem si Itálii, mou oblíbenou zemi, a soupis těchto opatření mi vyšel asi na osm stránek, jenom soupis, ne rozbor detailů jednotlivých opatření. A když to porovnáte s tím, jak jedná česká vláda, tak tam je v míře reakce poměrně velká propast,“ kritizuje českou vládu s tím, že jen těžko najdeme zemi, kde vláda reaguje tak slabě na zhoršení sociální a ekonomické situace, jako česká vláda.

„Výroky, jako že tady vláda není od toho, aby občanům pomáhala, nebo aby je vodila za ručičku, nebo co to bylo za šílený výrok, tak to je projev vlády, která si není vědomá své vlastní odpovědnosti, nebo odpovědnost vůbec nechce nést. A takovou vládu nepotřebuji,“ říká jasně Švihlíková.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…