SPD navrhuje na prezidenta Jaroslava Baštu. „Nikdy nikomu nesloužil,“ vzkázal Okamura

10.09.2022 15:19 | On-line

Překvapení. Tak by se dal nazvat krok hnutí SPD Tomia Okamury, které dnes oznámilo svého kandidáta na prezidenta. A ač se spekulovalo, že jím bude sám lídr Tomio Okamura – je jím disident Jaroslav Bašta. Informovala o tom ČT24, jež přenášela tiskovou konferenci po jednání vedení SPD v pražském hotelu DUO.

SPD navrhuje na prezidenta Jaroslava Baštu. „Nikdy nikomu nesloužil,“ vzkázal Okamura
Foto: archiv poslance
Popisek: poslanec Jaroslav Bašta (SPD)

„Důvod, proč nekandiduji sám, je jednoduchý. Chci sloužit našim voličům, abychom mohli realizovat náš program. Chci se soustředit na další volby,“ zmínil Okamura.

„Česká republika musí chránit práva a zájmy svých občanů,“ představil se prezidentský kandidát Jaroslav Bašta. Hovořil i o potravinové bezpečnosti, odmítl euro pro Českou republiku, zdůraznil boj s inflací, neopomněl ani důraz na sociální služby a zdravotní péči. „Svoboda a demokracie pro mě osobně nejsou formální záležitosti. To jsem ve svém životním příběhu několikrát dokázal,“ podotkl.

Tomio Okamura představil kandidáta, který podle něj v době, kdy jiní prezidentští kandidáti sloužili režimu, Bašta coby disident stavěl mosty. Má zkušenosti jako poslanec, ministr i diplomat. „A nikdy nikomu nesloužil,“ dodal předseda SPD.

Prezidentské volby se budou konat v lednu, přihlášku k nim musí kandidáti podat nejpozději počátkem listopadu. Mezi potvrzené účastníky patří mimo jiné předseda odborářů Josef Středula, generál Petr Pavel, bývalá rektorka Danuše Nerudová, senátor Marek Hilšer nebo podnikatel Karel Janeček.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Společného kandidáta na Hrad stále hledá vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Podle průzkumů veřejného mínění i podle sázkových kanceláří jsou favority voleb Petr Pavel a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Zda se do nich však Babiš vůbec přihlásí, to zatím není jisté. Své rozhodnutí chce oznámit zřejmě až na konci října. SPD je tak první z parlamentních stran, která vyslala svého kandidáta do prezidentského klání, a to prostřednictvím podpisů poslanců.

SPD dnes také zahájila horkou fázi kampaň do komunálních a senátních voleb. „Jsme proti válce,“ hlásaly plakáty, které drželi přítomní kandidáti. 

„Komunální volby jsou pro nás důležité především proto, že by politika měla jít osdpodu, to znamená od občanů,“ poznamenal místopředseda hnutí Radim Fiala (SPD). „Politika je servis pro občany České republiky. Všichni politici by měli začínat odspodu. Politická strana, která chce být dominantní politickou stranou, měla by mít širokou občanskou základnu. Každá politická strana by měla být ukotvena hlavně v obcích a ve městech. My komunálním volbám přikládáme velkou vážnost,“ zmínil Fiala.

„Komunální volby v obcích a ve městech budou jakýmsi referendem o vládě Petra Fialy (ODS). I v komunálních volbách půjde o to – říct stop vládě Petra Fialy,“ dodal Radim Fiala. Tato slova pak potvrdil lídr SPD Tomio Okamura. 

„Jezdím celoročně i v posledních týdnech mezi občany, setkávám se s obrovským množstvím lidí. Nasloucháme občanům, kteří nechtějí zdražování, nechtějí válku,“ poznamenal Okamura a představil kandidáty do Senátu. Mezi nimi je například olympijský vítěz Jan Kůrka, poslanec Jiří Kobza, ekonom René Hladík či právník Zdeněk Koudelka. Následně představil i lídry v krajských městech v komunálních volbách. SPD podalo 337 kandidátních listin v obcích a městech, některé jsou ve spojení se Svobodnými či s Trikolorou a Moravany.

„Na celostátní úrovni chceme zlepšit sociální oblast, zdravotnictví, dopravu,“ podotkl dále Okamura, že chce zlepšit i oblast školství či hospodaření měst.

„Pro SPD je kontaktní kampaň jednou z hlavních kampaní, tím nejdůležitějším článkem jakékoliv kampaně. Chceme mluvit s lidmi. Jezdíme hlavně do krajských měst po celé České republice,“ doplnil následně informace ke kampani Radim Fiala. „Máme petici Zastavíme zdražování,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…