Šátková aféra po anglicku: Po zákazu hidžábu se muslimští rodiče vzbouřili a udělali moc nepěknou věc

22.02.2018 12:57

Nejenom v České republice, ale především v zemích s početnější muslimskou komunitou řeší místní úřady zahalování žen. Ve Velké Británii po zákazu nošení hidžábu na jedné ze škol došlo na četné výhrůžky. Podrobnosti přináší publicistka Khadija Khanová.

Šátková aféra po anglicku: Po zákazu hidžábu se muslimští rodiče vzbouřili a udělali moc nepěknou věc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Muslimové proti terorismu. Předtím se několik muslimů zúčastnilo křesťanské bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně

Základní škola sv. Štěpána ve východní části Londýna nedávno zakázala svým muslimským žákyním nosit hidžáb. Tedy šátek, který zakrývá vlasy, krk a také poprsí. Ředitel školy Arif Qawi došel k závěru, že zahalené žákyně mají menší pravděpodobnost se začlenit do kolektivu se svými vrstevníky. Nicméně po tomto rozhodnutí škola obdržela stovky emailů, ve kterém jejich autoři vedle stížností vyhrožovali celému učitelskému sboru.

Nejvíce výhrůžek obdržel právě Qawi, který se následně rozhodl na svoji funkci rezignovat. Krátce poté škola své rozhodnutí vzala zpět a žákyně se mohou ve třídách opět zahalovat. Někdejší ředitel školy také uvedl, že mnoho jeho kolegů se bojí po mnoha výhružných emailech od rodičů muslimských dívek vyučovat. Učitelka Neena Lallová byla v některých emailech dokonce nazývána pedofilkou a podobnými dalšími urážkami.

Celý text v angličtině je ZDE.

Jak píše autorka textu Kahnová, v jednom z videí uveřejněných na YouTube byla dokonce srovnávána s Hitlerem. Rozzuření muslimští rodiče dále vyhrožovali také Amandě Spielmanové, která působí jako šéfka inspektorů ve státním úřadu Ofsted a Lallové se zastala. V jejím případě šlo také o antisemitské urážky. Musliové si vzhledem k jejímu jménu mysleli, že je židovského původu. V jedné ze zpráv jí neznámý anonym vyhrožoval, že ví, kde bydlí a může ji kdykoli „dostat“.

Takových zpráv do emailu i na sociálních sítích obdržela Spielmanová bezpočet. „A nebylo to zdaleka poprvé, kdy byli učitelé na britských školách a další státní úředníci podobným způsobem zastrašování muslimskými rodiči. Ředitelka školy Anderton Park v Birminghamu Sarah Hewitt-Clarksonová bylo obdobným způsobem vyhrožováno na sociálních sítích. V jednom z emailů ji napsali, že pokud bude jejich děti učit gay, tak bude zastřelen.“

„Britští islamisté mají samozřejmě zájem na tom, aby byly mladé dívky nuceny nosit hidžáb a ve Velké Británii zdomácněly i další represivní projevy islámu. Britská vláda by měla místo pouhých prohlášení podniknout konkrétní kroky zastavení infiltrace islamismu do vzdělávacího systému. To, že se vedení základní školy Svatého Štěpána ve východní Londýně nechalo tímto způsobem vydírat a nakonec ustoupilo muslimským radikálům, není dobrá zpráva nejenom pro vzdělávací systém, ale pro celou Velkou Británii,“ uzavírá Khanová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…