Schillerová s Hamáčkem dnes budou jednat o návrhu rozpočtu

31.05.2019 6:45

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se dnes sejde s ministrem vnitra a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem (ČSSD) ohledně návrhu státního rozpočtu na příští rok. Hamáček vyjednává o podobě rozpočtu za sociálnědemokratické ministry a cílem schůzky je dokončit první verzi rozpočtu tak, aby ji mohla schválit vláda.

Schillerová s Hamáčkem dnes budou jednat o návrhu rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová k výsledkům státního rozpočtu za rok 2018

Ministerstvo financí ve čtvrtek uvedlo, že na základě výsledku jednání dokončí předběžný návrh příjmů a výdajů podle jednotlivých kapitol tak, aby jej úřad mohl ještě dnes odeslat jednotlivým resortům.

Původně avizoval premiér Andrej Babiš (ANO), že vláda první verzi návrhu rozpočtu schválí na dnešním mimořádném zasedání, které se ovšem nakonec neuskuteční. Rozpočet není na programu ani na pondělním standardním jednání vlády. Podle rozpočtových pravidel má MF do konce května zpracovat návrhy výdajů a příjmů jednotlivých kapitol. Následně do 20. června by to měla vláda schválit. Konečnou verzi rozpočtu vláda musí schválit a předložit Poslanecké sněmovně do konce září.

MF připravilo na příští rok rozpočet se schodkem 40 miliard korun. Výdaje by měly být 1,594 bilionu Kč a příjmy 1,554 bilionu Kč. Schodek 40 miliard korun je schválen i v letošním rozpočtu. Rozpočet počítá s růstem investic i důchodů.

O růstu mezd ve veřejném sektoru vláda jednala se sociálními partnery 27. května. Následně ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že ministerstvo financí navrhuje pro příští rok zvýšení platů ve veřejné správě a službách o dvě procenta. Učitelé by pak měli dostat přidáno o deset procent. Zaměstnavatelé návrh podporují. Odbory jsou proti. Pro učitele žádají přidání o 15 procent, pro nepedagogické pracovníky a zdravotníky o deset procent a pro ostatní o osm procent.

Vláda také 20. května schválila nárůst rodičovské o 80.000 korun na 300.000 korun od ledna příštího roku. Vyšší rodičovskou budou pobírat i rodiče novorozenců a dětí do čtyř let, kteří budou příspěvek zrovna pobírat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…